Siris musikalske univers

Siri Nilsen er datteren til visesangeren Lillebjørn. Nå kommer hun med sitt andre album.

Siri Nilsen er datteren til visesangeren Lillebjørn. Nå kommer hun med sitt andre album. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Noen går turer for å koble av. Datteren til Lillebjørn Nilsen, Siri, skriver sanger.

DEL

Da lukker hun seg inne på rommet og lar ordene komme, samtidig med musikken.

– Det er rekreasjon for meg. Jeg er en person som må uttrykke meg, jeg ville nok skrevet uansett. Jeg har alltid hatt lyst til å skape mitt eget univers – og så ble det et musikalsk univers, som jeg trives godt i.

For selv om datteren til Lillebjørn først valgte dansen, så innså hun at i den verdenen var det så mange andre som ville bestemme. I stedet ble det musikken.

Da hun for to år siden leverte debutalbumet, var det med sanger hun hadde skrevet for sin egen del over mange år. Nå når oppfølgeren «Alle snakker sant» følger denne uken, var det annerledes å skrive låtene.

– Jeg skrev dem med tanke på konserter, og først da alle var ferdige bestemte jeg meg for at det også skulle bli et album, sier hun til NTB.

De er alle fra det siste året, og handler om å bli voksen og ta viktige valg. Tittelen sikter til når hodet, hjertet og magen sier forskjellige ting, og hun er enig i hva de sier, alle tre.

Noen lytter

Er selve låtskrivingen rekreasjon, gir livespilling Siri Nilsen stor glede. Men det er bare drøye fire år siden Siri Nilsen debuterte som artist med egne melodier og tekster, og stod på en scene for første gang. Fremdeles kaller hun det å gå ut på scenen for skrekkblandet fryd. Men vel der ute glemmer hun det meste.

– Når jeg kommer inn i musikken, finner tonen med publikum, og kjenner at noen lytter til det jeg sier ... det er moro.

En som snakker svært varmt om Siri Nilsen, er Maria Mena, som valgte seg sin gamle klassekamerat da hun var gjesteprogramleder i Lydverket nylig og skulle trekke frem en artist til «Lydverket elsker».

Mena karakteriserte kollegaen som «varsom, men nådeløs når hun sikter mot hjertet». For tekstene hennes later til å være svært personlige, og kommer tett innpå lytteren. Da trekker Siri Nilsen litt på det, og sier at låttekstene sjeldent handler om én konkret ting.

– Ingen av dem er hundre prosent bare personlige, det kan være om noe jeg har hørt eller observert hos andre, selv om jeg skriver i jeg-form. Hver låt er som en liten film, en liten historie. Det er ikke like gøy å snakke om dem, som det er å skrive og synge dem, sier hun, før hun legger til:

– Noe av meg selv er det nødt for å være der, for at den skal være interessant å synge. Som person er jeg litt mystisk, litt direkte, og sånn er musikken min også.

Først på engelsk

Som barn av en kjendis opplever hun fokuset, som da hun røpet at hun sluttet å drikke alkohol for to år siden – og synger om det i en låt på den nye platen. Det fikk oppslag. Men ellers tenker hun lite på at hun er datteren til den store visesangeren.

– Jeg forholder meg ikke til det, og blir konfrontert med det bare i intervjuer.

Visesangerdatteren begynte låtskrivingen på engelsk, som så mange andre. Hun ler når hun forteller at korrekturlesermoren strevde med ikke å påpeke alle feilene i tekstene.

– På den tiden savnet jeg yngre artister innen pop/singer-songwriter som skrev på norsk, og prøvde meg fram selv. Dikt på norsk gikk ganske greit, så jeg gjorde om dem til sanger i starten. Folk er mer opptatt av tekster når det er på norsk. For meg føles det riktig å skrive på norsk nå, så da gjør jeg det – nå. Hva jeg gjør senere, får vi se på.

Å gå i studio for å spille inn låtene, anser Siri Nilsen som en tredje og separat side ved musikerlivet. Denne gangen gjorde hun det med to produsenter, Jens Carelius og Rumble in Rhodos-medlem Øyvind Røsrud Gundersen.

– Jeg hadde vetorett, men trengte den ikke. Selv om låtene mine ofte er triste, og jeg liker trist på trist-måten å framføre dem, hadde vi det utrolig gøy i studio, sier hun om samarbeidet.

Hun våget også å spille mer på platen enn sist:

– Jeg spilte piano, Rhodes-piano, gitar, perkusjon, ukulele og mini-ukulele! (ANB-NTB)

Artikkeltags