Skambankt opp fra potetkjelleren

Egentlig skulle femtealbumet til Skambankt blitt «beinhardt». I stedet ble det bare «hardt».

Egentlig skulle femtealbumet til Skambankt blitt «beinhardt». I stedet ble det bare «hardt». Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Egentlig skulle femtealbumet til Skambankt blitt «beinhardt». I stedet ble det bare «hardt».

DEL

– Selv om vi liker det harde, mørke, tunge, episke og pompøse, vil vi jo ha det catchy og melodiøst også, sier Skambankt-sjef Terje Winterstø Røthing, som dermed kan forsvare å ha med Tønes på en duett. Dette er første gjest de har med siden Prepple Houmb på den selvtitulerte debutskiven fra 2004.

– Vi har heller ikke vise-Tønes, men kule-Tønes. Han er gammel rocker, påpeker Terje Winterstø Røthing overfor NTB.

Det er Terje de har ventet på – de andre tre medlemmene av bandet. For han har hatt det travelt med det han selv konsekvent kaller for «det andre bandet», som naturligvis er Kaizers Orchestra.

Det er gått tre og et halvt år siden Skambankt slapp forrige album. Selv mener dobbeltkjøreren at ventetiden har gjort bandet godt.

– Hans har spilt i 7-8-9 andre band, og er en bedre gitarist nå enn sist, ler han med henvisning til bandets gitarist.

Og egentlig har Skambankt møttes jevnlig i en potetkjeller hjemme på Klepp.

– Der har vi bygget studio. Ut mot et jorde, helt i fred, sier bassist Tollak Friestad, mens Terje supplerer: – Det eneste vi ser når vi kommer ut er en stor himmel og kyr som beiter. Bonden er fan og sa til oss «kom til meg, gjør hva dere vil». I studioet har vi jobbet masse med demoer.

Bandet mener det å ha studio tilgjengelig til enhver tid – og ethvert innfall – har betydd mye i den kreative fasen for femtealbumet «Sirene».

– Faren med dårlig tid er at man lett kan miste gangsynet. Mange band kan kjenne seg i det at man gjerne synes den siste låten man har laget, er den beste, sier Terje.

– Fordi vi levde med demoene i flere år, de eldste sangene er tre år, så merket vi hvem som holdt og som var bra nok, sier Tollak.

Hjalp gjorde det også å få med en femtemann når låtene ble innspilt, nemlig produsent Kåre Chr. Vestrheim i Propeller Studios. Dette er første gangen på fem album at Skambankt prøvde seg med produsent.

– Det gjorde også mye med arbeidsprosessen, som gikk lettere fremover, sier Terje og medgir at Skambankt har hatt lett for å gjøre plateevalueringene sine offentlig – og i ettertid. Derfor vet «alle» at de ikke er så fornøyd med 2010-albumet «Søvnløs», for eksempel.

– Men vi står utrolig inne for «Hardt regn», fastslår han om 2009-utgivelsen.

Det var dit de ville tilbake. Rettere sagt: På den veien de ville fortsette. Enhver referanse til å se bakover får bandet til å vise en viss panikk.

Derfor vil de heller ikke gnåle særlig mer om 20-årsjubileet til Skambankt, som startet som et kompisband for noen tenåringsgutter.

– Vi ser fremover, lyder det fra kvartetten, som har mye å se frem til: 7. februar sparker de i gang en 27 konserter lang turné som tar dem til alle kanter av Norge før de avslutter i Stavanger Konserthus 29. mars. Og til sommeren er de allerede booket til 20 festivaler.

– Jeg fikk tilbakemeldinger på tur med det andre bandet, at folk savnet Skambankt, sier Terje Winterstø Røthing tilfreds.

Nå gleder gutta seg til å reise ut og spille «for folket sitt».

– Det er en syklus. Først holder du på lenge med å skrive låter og spille inn, så går du lei og er klar for neste del, som er å reise rundt og spille. Og når du etter et år på tur er pisselei, så vil du hjem og lage ny musikk. Vi er heldige som får lov til å bli lei dette, erklærer Skambankt-sjefen.

For bandet har bygd seg opp over tid.

Den første turneen gjorde de med en lydmann på dugnad – altså jobbet gratis, og i en van uten servo så sjåføren «fikk Skipper'n-armer». Når de nå legger ut på turné, så er det i kongelig stil. De har nemlig vært på nett og kjøpt det Terje Winterstø Røthing kaller en «kongevan».

– I ordets rette forstand! Den har tilhørt Det kongelige hoff! (ANB-NTB)

Artikkeltags