Skavlan får to nye sesonger

Det blir to nye sesonger med Skavlan.

Det blir to nye sesonger med Skavlan. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Med bare to programmer igjen før vårsesongen er over, har Fredrik Skavlan fått en gavepakke i fanget.

DEL

Det svensk-norske talkshowet utvides med to sesonger, fram til sommeren 2011.

– Dette er kjempegøy. Det er ingen som har gjort dette før, og det har vært ganske eksperimentelt. Jeg tenkte at det kom til å bli med dette, men nå kan vi altså ta fatt på ett år til, sier Skavlan.

To land - ett program

Han påpeker at vanskelighetene med å lage ett program som kunne fange tv-seernes oppmerksomhet på begge sider av grensen i stor grad er et konstruert problem, også i Skavlan-redaksjonens hoder.

– Forskjellen kan være like stor mellom Oslo og Tromsø som mellom Oslo og Stockholm, og det er jo ikke sånn at det finnes ett norsk og ett svensk publikum der ute. Derimot finnes det 2-3 millioner enkeltmennesker som vi kan nå med gode gjester og gode historier, forteller programlederen.

Også responsen fra seerne tyder på at forskjellene er mindre enn mange kanskje skulle tro. Det som slår an i Norge, slår også an i Sverige. Aller tydeligst blir dette med internasjonale gjester i studio. I møtet med stjernene utenfra, smelter det svenske og det norske sammen, noe Skavlan sier de har brukt bevisst. I tillegg blir programmet mer attraktivt for utenlandske stjerner når de kan nå seere i begge land.

Samtidig er det de ukjente gjestene med en sterk historie som ofte treffer publikum best.

Sammensatt gjesteliste

I løpet av ni sesonger med Først & Sist, fikk Skavlan periodevis kritikk for å ikke se utenfor Oslo når han skulle hente inn gjester. Han sier selv han har fått utvidet horisonten etter at han og programmet flyttet over Kjølen.

– Det er vanskelig å tenke utenfor Oslo når redaksjonen sitter på Marienlyst. Samtidig har vi nå fått enda en faktor å tenke på når vi skal finne gjester. Vi prøver å finne en balanse mellom menn og kvinner, eldre og yngre, selv om dette ikke alltid er så lett. Nå må vi i tillegg passe på at vi har en slags balanse mellom norske og svenske gjester. Det viktigste vil likevel alltid være å lage best mulig program, og det oppnår vi også lettest med en god miks av folk i studio, sier Skavlan.

I tillegg må han tenke litt ekstra på publikum når han introduserer gjestene. En mann som Lars Monsen trenger ingen nærmere presentasjon i Norge, mens svenskene trenger en setning eller to om hvem denne villmarkens sønn er.

Hemmelighetsfull

Med tirsdagens gladmelding til Skavlan selv, redaksjonen og trofaste seere, har talkshow-verten allerede begynt å tenke fremover.

– Det er mye som skal planlegges og gjester og artister skal bookes, sier Skavlan og lover to sesonger med spennende gjester og flere gode historier. Noen av gjestene har han allerede klar, men han vil ikke røpe noe ennå. Selv ikke drømmegjesten kan han gi et klart og entydig svar på hvem er.

– Det spørsmålet har jeg fått i snart 15 år, og jeg tror jeg bare må si at det forandrer seg fra uke til uke. Det er mange internasjonale størrelser jeg gjerne skulle hatt til Skandinavia, men så kan det like gjerne være en helt ukjent, som har noe spennende å fortelle som man ikke visste fra før. (ANB-NTB)

Artikkeltags