Skriver om «Dødens seilas»

Kjell Ola Dahl har skrevet bok om Scandinavian Star-katastrofen for 22 år siden.

Kjell Ola Dahl har skrevet bok om Scandinavian Star-katastrofen for 22 år siden. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kjell Ola Dahl har skrevet bok om Scandinavian Star-katastrofen i 1990, og ser på alle de ubesvarte spørsmålene.

DEL

«Som på Utøya i 2011, er skipet som glir over havflaten 21 år tidligere en fredfull idyll som på sekunder endrer karakter til det motsatte», skriver Dahl i sin ferske bok «Dødens seilas. Scandinavian Star og gåtene».

Katastrofen natt til 7. april 1990 kostet 159 menneskeliv. I ettertid har etterforskningen fått sterk kritikk og de etterlatte sitter igjen med en rekke ubesvarte spørsmål.

«Kjell Ola Dahl» går løs på en kriminalgåte fra virkeligheten. Han nøster i hendelsesforløp, tekniske rapporter, pengestrømmer og eierforhold, og peker på spor som aldri har vært etterforsket, profitører som aldri har blitt avhørt og en mulig løsning på gåtene i saken», melder forlaget.

22. juli-bok

Alvoret hviler også tungt over Andrea Gjestvangs Pax-utgivelse: «En dag i historien». Den beskrives som en annerledes bok om livet til ungdommer som overlevde massakren på Utøya 22. juli 2011.

Ungdommene som portretteres får selv komme til orde ved hjelp av korte tekster og fortellinger, dikt, bloggutdrag og dagbokaktige notater, heter det om utgivelsen.

Andrea Gjestvang (31) er dokumentarfotograf, utdannet ved Høyskolen i Oslo. I Berlin har hun vært frilansfotograf for store magasiner og aviser, og hun har blitt lagt merke til i bred internasjonal sammenheng.

Olje og vampyrer

Frode Fanebust er også Pax-aktuell denne høsten med utgivelsen «Oljelandet». Forfatteren har oppsøkt en tante, en gründer, en oljebyråkrat, en pubvert, en reiseglad pensjonist, en professor i økonomi og en professor i sosiologi for å finne ut hvordan olje og penger har endret oss.

På pressekonferansen onsdag, ble det også klart at Deborah Harkness slipper den etterlengtede andreboken i «Alle Sjeler»-trilogien på norsk i høst. Andreboken har tittelen «Nattens skygge» og det er duket for vampyrer, engelske herskapshus, franske slott og spøkelseshus på den amerikanske østkysten, melder forlaget. Bøkene er en internasjonal suksess og under utgivelse i over 30 land.

Pax har også sikret seg rettighetene til Alejandro Zambras bok som på norsk har fått tittelen «Måter å komme hjem på». Boken tar oss med til Chile på 1980-tallet. (ANB-NTB)

Artikkeltags