Søker nye seriestemmer

Dersom du bruker sommerferie og høst effektivt, kan det altså bli deg som stikker av med premien på 200.000 kroner.

Dersom du bruker sommerferie og høst effektivt, kan det altså bli deg som stikker av med premien på 200.000 kroner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Serieromaner selger klart mest i Norge. Nå leter Cappelen Damm og NorskeSerier etter nye forfatterstemmer, klare til å innta det store seriemarkedet.

DEL

Og dersom du bruker sommerferie og høst effektivt, kan det altså bli deg som stikker av med premien på 200.000 kroner, samt profilert utgivelse.

Tidligere års konkurranse viser at langt flere enn vinneren kan oppleve å bli utgitt, meldes det fra forlagshold.

– Vi ønsker å komme i kontakt med alle som har en god historie å fortelle, en historie de kanskje har tenkt på lenge, eller allerede har begynt å skrive på. Stedet for handlingen og tidsepoke bestemmer man helt selv, sier redaksjonssjef Bjørg Larsen Rygh.

– Folk leser åpenlyst

Det er syvende gang Cappelen Damm og NorskeSerier leter etter nye forfattere gjennom manuskonkurranse. Første konkurranse ble avholdt i 1999, hvor nærmere hundre bidrag ble sendt inn. En av vinnerne var Eva Stensrud, som i 2001 utga serien «Storgårdsfolk». Serien er i dag en av de store vinnerne på markedet, med et samlet opplag på 3,5 millioner bøker. «Storgårdsfolk» kan også smykke seg med tittelen Norges lengstlevende seriesuksess, forteller Rygh.

Forfatteren selv forteller følgende om bakgrunnen for at hun deltok i konkurransen:

– Jeg hadde et manus som egentlig skulle bli en enkeltstående roman. Da jeg så utlysningen, gjorde jeg litt om på den. Jeg visste ikke så mye om serieromaner den gang, jeg hadde lest litt Margit Sandemo i ungdommen, men jeg tok sjansen.

Eva Stensrud har hele tiden tenkt at det beste er å bare heve seg over fordommene mot sjangeren.

– Fordommene, de er. Men ting har forandret seg litt til det bedre. Folk skjuler ikke at de leser serieromaner nå, det er tross alt en stor gruppe som leser disse bøkene, og det er en veldig variert sjanger.

– Se på Charles Dickens og Jane Austen. Det er slike bøker folk vil ha, med miljøhistorikk, sosialhistorie, romantikk og spenning, mener hun videre til NTB.

– Glad i karakterene

For å delta i konkurransen trenger Cappelen Damm minst fem kapitler fra første bok (ca. 20.000 ord) og en kort beskrivelse av handlingen i de fem neste bøkene. Innsendelsesfrist er 1. oktober og alle bidragsytere er anonyme til vinneren er kåret, meldes det fra forlagshold.

– Hadde noen sagt til meg for noen år siden at jeg skulle skrive 50-60 bøker, så hadde jeg sagt «aldri i verden», ler Stensrud, og legger til:

– Men det har kostet. Jeg sliter med skuldre og nakke og har trappet ned. Nå blir det tre bøker i året.

Stensrud ønsker fremtidige kioskveltere velkommen i klubben, men mener også at det er litt for mange serier på markedet. Hun sier at dersom sjangeren skal tas på alvor, så må seriene inneholde kvalitet.

– Research-biten må man ta på alvor, folk leser disse bøkene for å lære om gamle dager. Selv har jeg hatt god konsulenthjelp fra Hedmark-museet, sier forfatteren – som har følgende råd å gi til folk med en gryende serieromanforfatter i magen.

– Gjør et solid håndverk. Ikke lever fra deg noe halvferdig. Les utlysningsteksten nøye og gi dem akkurat hva de vil ha. Tenk også over om du har stayerevne. Alle kan få ut av seg ei bok, men å holde det gående, slik at det blir en hel serie, det ligger nok ikke for alle.

– Serieromaner er ikke kunst, men det fordrer at du kan håndverket dersom du skal «snekre» i denne sjangeren. Du må vite at du er strukturert nok til å stå løpet ut, mener Stensrud. (ANB-NTB)

Artikkeltags