Springsteen-festen starter

Det er solgt 84.000 billetter til Bruce Springsteens konserter i Norge. Som vanlig har The Boss med seg Little Steven på laget.

Det er solgt 84.000 billetter til Bruce Springsteens konserter i Norge. Som vanlig har The Boss med seg Little Steven på laget. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Snart er det duket for Bruce Springsteen tre hele dager til ende i Norge, hvor han har et usedvanlig trofast publikum.

DEL

På forhånd raser ryktene om at den amerikanske musikklegenden skal spille på Utøya og på minnemarkeringen på Rådhusplassen, på årsdagen for terrorangrepene.

Men intet er bekreftet, og TV2s kilde hevder det er snakk om en «overraskelseskonsert» i sentrum.

Det som derimot er sikkert, er at Springsteen gjør tre fullstendig utsolgte stadionkonserter i Oslo og Bergen lørdag, mandag og tirsdag.

– Jeg tror han trenger fridagen sin, for å gjøre tre så lange konserter som han skal på fire dager, sier Jon Vidar Bergan, musikkviter og forfatter av oppslagsverket «Store rock- og popleksikon».

Og sikter til at 62 år gamle Springsteen på «Wrecking Ball»-turneen nærmest har spesialisert seg på å holde godt over tre timer lange konserter.

Siste konsert før Bruce Springsteen inntar Norge til helgen var i Dublin tirsdag denne uken. Der fleipet og spøkte Bruce Springsteen: Han dro ut en generator med diger av- og påbryter ut på scenen sammen med Little Steven, før de dro igang «Twist and Shout» – som de prøvde å gjøre sammen med Paul McCartney i London sist helg da strømmen brått ble slått av (av arrangørene, viste det seg).

Men hva gjør han i Oslo – der han spiller kvelden før den tunge ettårsdagen for terrorangrepene?

– Det kan godt være han legger opp til noe mer alvorlig i starten. Han tar stemningen veldig bra, og er interessert i stedene han spiller. Og han har alltid en sang som passer til sinnstemningen, sier Roar Bakken, som driver det norske fannettstedet Blood Brothers med adresse www.springsteen.net.

I april spilte Springsteen i New Orleans, byen han besøkte sammen med Seeger Sessions-bandet rett etter orkanen Katrinas herjinger i 2006. Den «kriminelle udugeligheten» han så der fra myndighetenes side, var med på å skape raseriet som ligger bak «Wrecking Ball»-albumet. Der startet han med de tyngre låtene, med blant annet «City of Ruins», før det endte langt lysere – ja, løssluppent.

I Oslo går Springsteen på scenen allerede kl. 19.30. Det trengs: For ifølge den ihuga Springsteen-tilhengeren Bakken så kjører The Boss lengre konserter enn før.

– Han spiller ofte fra 2.50 til 3.10 timer. På årets turné har han gjort 10 konserter som varte litt over 3.10, og hele fem konserter som varte nær 3.50. Det er en ustoppelig energi på den mannen, sier Bakken.

– Springsteen gir alt, og gir publikum det de vil ha, istemmer Bergan, som kyndig fastslår at selv blant stadionrockerne er det ikke så mange andre artister som spiller nærmere tre timer.

– At en 62-åring er så ivrig etter å spille live er imponerende!

Varierer mye

Bruce Springsteen har en svært solid fanbase i Norge. 11 albumutgivelser, fra «The River» i 1981 til «Wrecking Ball» nå i våres har gått til topps på listene. 84.000 billetter til årets tre konserter ble revet bort på et blunk.

– Det vet han, hevder Jon Vidar Bergan: – Han kommer alltid innom Norge når han er ute på turné.

Første gang Bruce Springsteen spilte på norsk jord var i 1981 i Drammenshallen. Siden har det blitt en solid rekke. En annen ting som «sjefen» angivelig er klar over, er at fansen ofte kommer på alle konsertene han gjør i landet.

– Da han spilte på Valle Hovin i 2008 to dager på rad, var det stor forskjell på setlistene, sier Bergan.

Det er nemlig dette som får Roar Bakken og hans likesinnede til å se ham så mange ganger på rad de får til. Bakken skal ha med seg alle de tre norske konsertene, og følger i hælene på Springsteen til Göteborg og enda to konserter.

– Han bytter gjerne ut halvparten av de eldre låtene for hver kveld. Dét er det som trekker, sier Bakken, som karakteriserer sin helt som «unik med en helt spesiell utstråling, karisma og publikumskontakt». (ANB-NTB)

Artikkeltags