Sterkt om psykisk sykdom

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Oslo (NTB-Veronica Karlsen): – De fleste romaner som omhandler psykiske lidelser er skrevet utenfra. Jeg ville inn i hodet på en person – og beskrive psykose innenfra, sier Beate Grimsrud.

DEL

Beate Grimsrud har gjort noe så sjeldent som å skrive en roman om en kvinne som kjemper med stemmer i hodet – og likevel opplever suksess. I hennes roman sliter en kvinne fra barnsbein av med ulike personligheter og stemmer. Likevel blir hun en vel ansett forfatter – som tar opp kampen med sine demoner.

– Psykisk sykdom er fortsatt tabubelagt. Man tenker nok at en som rammes av schizofreni eller psykotiske sykdommer neppe klarer å utrette stort i livet. Jeg ville snu litt på det bildet.

For selv om Grimsrud har skrevet ei bok om hvordan det er å kjempe med stemmer i hodet, mener hun selv at romanen «En dåre fri» er spekket på overlevelsesvilje, styrke, lys og håp.

– Det er flott å få slike tilbakemeldinger. Men enda mer betyr det at folk som har lest boka forteller at den har forandret blikket deres. At de sitter på T-banen og betrakter menneskene rundt seg med et åpnere blikk, sier forfatteren.

Onsdag samler hun fullt hus på Litteraturhuset når hun skal samtale med psykiater, forfatter og professor Finn Skårderud om temaet i romanen.

– Jeg ser at boka treffer noe. For det er uten tvil slik at man fortsatt tier om psykiske lidelser. Visste du for eksempel at det er nokså vanlig å leve med stemmer i hodet? Man trenger ikke engang være syk for å oppleve det. Men det snakkes det ikke om, slår forfatteren fast.

Hun er ikke redd for å bli forvekslet med romankarakteren i boka grunnet de store likhetene mellom forfatteren selv og romanfiguren.

– Jeg går ofte tilbake til barndommen og finner stemninger og opplevelser der som jeg kan bruke. Og når man skildrer psykiatrien så nærgående som jeg gjør i denne boka, så er det klart at man har visse erfaringer. Men jeg har vært forfatter i 20 år, noe som betyr at jeg er blitt flink til å dikte og spinne videre på egne erfaringer. Jeg vet også hvordan jeg skal gå fram for å hente de opplysningene jeg trenger. Hva som er hentet fra eget liv, og hva som er fri diktning i denne boka, er min egen hemmelighet, slår hun fast i møte med NTB.

– Var dette ei tung bok å skrive?

– Nei, faktisk ikke! Jeg synes ikke den er så mørk – nettopp på grunn av den sterke viljen som jeg snakket om innledningsvis.

Grimsrud understreker at det var viktig for henne å tegne et helt bilde av Eli. For psykisk syke er like forskjellige og sammensatte som andre folk.

– Jeg vil ikke forsterke stereotypen av den psykisk syke som lidende kunstner. For som sagt: Her er like store forskjeller som hos folk flest. Men det å balansere på yttersiden av sinnet, og være så nær fantasien, kan være kilde til stor kreativitet.

Selv begynte Grimsrud å dikte historier allerede som 5-åring.

– Jeg fortalte historier før jeg kunne skrive dem ned selv. Og siden har det blitt både filmmanus, barnebøker og romaner.

Snart blir hun også aktuell med dokumentaren «Det pleier å gå bra».

– Den handler om tap, og hvordan et tap minner deg på andre tap. Videre sier den noe om at livet ikke alltid blir helt som planlagt. Som boka handler filmen også om både skjørhet og styrke, sier forfatteren avslutningsvis. (©NTB)

Artikkeltags