Stjernespekket Elias-film

Artikkelen er over 11 år gammel

Ane Dahl Torp, Terje Strømdahl, Alejandro Fuentes, Nils Ole Oftebro og Per Chr. Ellefsen låner alle villig bort stemmene sine i den nye, norske storfilmen «Elias og kongeskipet».

DEL

Fredag i neste uke har den første helaften animasjonsfilmen om den vesle redningsskøyta Elias premiere.

«Elias og kongeskipet» har kostet nærmere 25 millioner kroner å lage, og byr på en hel del mer dramatikk og spenning enn vi er vant med fra fjernsyn. I en av scenene holder sågar den uredde redningsskøyta på å stryke med.

For alle aldre

– Det er for galt å gjøre det bare snilt. Kino skal være en opplevelse, også for små barn, sier produsent John M. Jacobsen til NTB.

– Vi har tenkt at dette kan bli skummelt, men filmen er godkjent for alle aldre. Vår målsetting har dessuten vært å lage en film for oss selv, ikke bare for små barn, sier Jacobsen.

Espen Fyksen, en av regissørene og manusforfatterne, sier de trengte litt mer dramatikk for å få formatet til å bære.

– Det er en egen historie, ikke bare en TV-serie blåst opp i filmformat, sier Fyksen. Blant annet dukker det opp mange nye figurer i filmen.

Produsent Jacobsen sier at filmen fungerer for flere aldersgrupper, om enn på forskjellig plan.

– Det er mange poeng som barn ikke kan forstå, men de forstår likevel det overliggende, mener han.

Nerdete forskningsskip

Det har tatt rundt femti personer i underkant av to år å lage «Elias og kongeskipet». Fyksen sier at filmen er den første helaften animasjonsfilmen som er laget fullt og helt i Norge.

– Vi arbeidet mye med castingen, for å finne de riktige stemmene til de ulike båtene, sier Fyksen.

Til slutt endte de opp med et helt kobbel av kjente, norske skuespillere, blant dem Per Chr. Ellefsen - kjent ikke minst fra «Elling»-filmene.

– Denne filmen kunne ikke kommet fra noe annet land enn Norge, fra vår kultur, vår tankegang - filmen tar vårt land på kornet, sier Ellefsen, som levende låner bort stemmen sin til det noe nerdete forskningsskipet «Sinus» i filmen.

Stemmeskifte

13 år gamle Aleksander Emil Dyrberg Ek er stemmen til Elias. Han fikk jobben da kompisen, som var stemmen til Elias i TV-serien, kom i stemmeskifte.

– Jeg synes filmen er veldig, veldig bra. Mye bedre enn TV-serien. Og så er musikken utrolig kul, sier 13-åringen, og sikter blant annet til «Kranrekka-rap'en», hvor Alejandro Fuentes, Samsaya og Noora Noor synger med fullt trøkk i containerhavna i Storvik.

Men det er ikke bare action, humor og spenning som står på tapetet når Elias drar ut for å finne Kongeskipet, før pressen får vite at det er borte.

– Det er store spørsmål som blir tatt opp i filmen. Det handler om store valg i livet. Om å gjøre det man er født til, men på sin egen måte, sier Fyksen.

Per Chr. Ellefsen stemmer i:

– Det er en film som berører. Den går inn i systemet til folk. (ANB-NTB)

Det blir hakket mer spennende for store og små når den vesle redningsskøyten Elias seiler fra fjernsyn og over på film. «Elias og kongeskipet» har premiere 24. (ANB-NTB)

Artikkeltags