Synger om 22. juli

D.D.E. har holdt på i 20 år, noe som behørig feires utover sommeren også. Fra venstre Bjarne Brøndbo, Eivind Berre, Frode Viken, Arnt Egil Rånes, Eskil Brøndbo og Bård Jørgen Iversen.

D.D.E. har holdt på i 20 år, noe som behørig feires utover sommeren også. Fra venstre Bjarne Brøndbo, Eivind Berre, Frode Viken, Arnt Egil Rånes, Eskil Brøndbo og Bård Jørgen Iversen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er én låt som D.D.E. ikke kommer til å spille på konsert med det første.

DEL

Partybandet som har spilt til fest i hver en norsk by og bygd, synger på sin nye skive stilt og inderlig om den lengste dagen i nyere norsk tid – 22. juli i fjor.

«Det vart en lang, lang dag» er den vanskeligste sangen gitarist og D.D.E.s hovedlåtskriver Frode Viken noensinne har laget.

– Jeg brukte et halvt år på å skrive den. Det er en formidling av følelsene i det som ble det lengste døgnet. For det var en lang dag også for oss som var langt unna, fordi vi kom så nær gjennom mediene og ettersom man visste at det var ungdom fra hele landet der, sier han til NTB.

Jubilanter

Viken og Bjarne Brøndbo er en snartur i Oslo for å snakke om «Energi» – det 14. studioalbumet fra trønderbandet. Det slippes i jubileumsåret deres: I 20 år har D.D.E. vært en del av norsk musikkliv.

Og det feirer bandet med å gjøre de to tingene de kan best: Spille, synge og gi ut plate. Denne helgen spiller veteranene i Selbu – og på Senja.

– En helt vanlig helg, fastslår Frode Viken. Ikke rart det er blitt låt av det, nærmere bestemt «Æ va aldri der», om en som beklager alt han ikke var der for.

– Den kunne vi ikke gjort de første årene, sier Bjarne Brøndbo, mens Viken smiler skjevt og sier det ikke ville hatt samme troverdighet:

– Gjennom 20 år har vi jobbet oss ut av stigmaet etter låter som «Rompa mi» og «Det går likar no» og fått inn flere fasetter, sier Viken. Som likevel har begått tekst og melodi til en sang om en hundeeier som jages av gårdsplassen til naboen fordi bikkja hans legger en kabel der.

Egen sjanger

– Vi er varierte innenfor vår sjanger, fastslår Bjarne Brøndbø. Og minner om at det etter 20 år er snakk om «et par hundre sanger», for enhver fase i livet – både fest og alvor.

– Låtene våre blir brukt til alt, også begravelser. Vi dekker enhver situasjon, akkurat som livet er, sier Brøndbo.

På det nye albumet er det flere alvorsviser, og anmelderne peker på at disse blir stadig bedre, samtidig som D.D.E. ikke glemmer festen, som tross alt hjalp dem å vinne det norske folk – helt opp til statsminister Jens Stoltenberg.

– Jeg har ikke inntrykk av at det er så mange andre der ute som inviterer til fest slik vi gjør, sier Frode Viken.

I jubileumsåret er det mye fest: D.D.E. har allerede gjort unna en rekke utsolgte jubileumsshow, spiller konserter sommeren gjennom, i alt 30-40, og er klar for den største jubileumsfesten av dem alle i Borggården i Trondheim 24. august – sammen med Trondheimssolistene og noen overraskelsesgjester.

– Ikke flaks i 20 år

Med så mange låter i katalogen er det hårda bud når D.D.E. skal sette opp setlisten. Ifølge Brøndbo kommer fire låter fra «Energi» med. I tillegg må de ha med låtene folk «må høre», selv om de snart er 20 år gamle.

– På konsertene i år spiller vi «Flamma», som er første singelen vår. Vi spilte den de første årene, når vi ikke hadde så mange sanger, medgir Brøndbo. Stående fremst på scenen ser han at D.D.E. har fått det han kaller «en helt ny skare 20-22-åringer» blant publikummerne.

– På 90-tallet, da vi solgte som mest, fikk vi en motreaksjon i studentmiljøene. Men disse nye unge synes det er stas å stå med en øl i hånden og synge med. Kanskje satt de i baksetet på vei til ferie i Legoland og hørte foreldrene spille låtene våre.

Bandet byr på et nytt lydbilde på platen, takket være det ferske samarbeidet med produsent Kyrre Fritzner.

– Vi er et bra band, vi spiller bra, og det er ikke så lett å overføre den følelsen til plate. Det har han klart, synes Brøndbo.

Mottoet til D.D.E. er å fortsette – ikke forandres. De to utsendte er enige om at det er mye musikk igjen i dem.

– Vi er stolte over å sitte her etter 20 år, at vi har kunnet gi ut 14 plater og holdt konserter hele tiden. Du har ikke «flaks» i 20 år, vi har jobbet hardt og vi er dyktige til det vi gjør, fastslår Bjarne Brøndbo, mens Frode Viken legger til:

– Den dagen folk slutter å være interessert, slutter vi. (ANB-NTB)

Artikkeltags