Teigens mange ansikter

Melodi Grand Prix 2005: Jahn Teigen stilte med "My Heart Is My Home", med musikk av han selv og Anita Skorgan.

Melodi Grand Prix 2005: Jahn Teigen stilte med "My Heart Is My Home", med musikk av han selv og Anita Skorgan. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Jahn Teigen har mange ansikter. Men de har noe felles. – Gleden. Gleden over å kunne glede mennesker, sier han.

DEL

(Se video nederst i saken)

Jahn Teigen rusler rundt i sitt eget liv, i utstillingslokalene på rockemuseet Rockheim i Trondheim. Utstillingen «Teigens Tivoli», som åpnet onsdag, framstiller artistens snart 50 år lange karriere. Med alle sine opp- og nedturer, karuseller, lykkehjul og berg- og dalbaner.

– Se på kvisene, sier Teigen, og peker på et bilde av det pur unge Tønsberg-bandet The Enemies. De platedebuterte som backingband for barnestjernen Anne-Mette midt på 1960-tallet.

– Bassgitaren ble kjøpt for konfirmasjonspenger, legger han til.

Vi følger karrieren videre, til britiske Red Squares, israelske Lions of Judea, og hjem igjen til rockebandene Arman Sumpe d.e. og Popol Vuh/Popol Ace. Og videre til humorgruppa Prima Vera, til musikalen «Rocky Horror Show».

Og selvsagt til Melodi Grand Prix. Det ble fire internasjonale finaler, der null poeng for «mil etter mil» i 1978 kanskje huskes best.

Jahn Teigen studerer videoopptaket fra finalen. Alle bevegelser, både med armer og bein, var nøye innøvd, og sitter fortsatt i kroppen.

– Null poeng, men lengst applaus. Slik kan livet også være.

Og videre, til musikaler, solokarriere, 40 album. Og videre ...

– Vi skal alltid videre. Men hvor reisen ender, har jeg ikke peiling på, sier han.

For selv om han nå har havnet på museum, har den snart 63 år gamle artisten ingen planer om å forbli der.

– Det er selvsagt en stor ære å få sin egen utstilling. Jeg blir ydmyk og tørr i munnen. Å vandre rundt i sitt eget liv på denne måten framkaller tanker og minner som virker sterkt på kroppen, sier Teigen, og får behov for å sette seg. Ved lykkehjulet.

I svensk eksil

For noen år siden flyttet Teigen i eksil, til en gammel herregård i Skåne. Planen var å få ro til å oppsummere og redigere gammelt og nytt materiale.

Slik gikk det ikke. De siste tre årene har han reist rundt med suksesshowet «Jahn Teigen fra Tønsberg», der også hans tidligere kone Anita Skorgan var med.

– Det kan godt være at Anita og jeg gjør noe sammen igjen. Men hun har også sine egen karriere å tenke på, sier Teigen, og vil tilbake til gleden:

– På denne turneen har det vært fantastisk sterkt å oppleve folk som kommer sammen i fred og samhold, med tårer og latter, allsang og stående applaus. Om publikum hadde det fint, tenk hvor flott jeg hadde det?

Entertainer

Jahn Teigen har spilt mange slags roller i løpet av sin lange karriere. Musikeren, gjøgleren, skuespilleren Teigen har friskt blandet sjangere og krysset grenser, og ikke vært lett å sette i bås.

– Jeg er vel en slags entertainer. Men drivkraften har hele tiden vært å bruke det jeg kan til å skape glede. Dessuten er jeg glad i mennesker. Jeg startet før alt skulle skje på TV. Vi reiste land og strand rundt, og møtte levende mennesker.

Hyllest til Tønsberg

Jahn Teigen håper å få bedre tid til å redigere nytt materiale i tida framover.

– Vi skal ha noen festivalopptredener i sommer. Men noe nytt album kommer nok ikke før tidligst til neste år, sier Teigen. Han har flere hundre mer eller mindre ferdige sanger liggende, som han vil ta fatt på redigeringen av. Han har også en halvferdig musikal liggende.

– Men vi kommer med en ny låt på iTunes allerede lørdag, «Brygga i Tønsberg». Det er en hyllest til Tønsberg. Den er blitt en stillferdig vals, rolig og filosoferende. (ANB-NTB)

Jahn Teigen skapte god stemning under Stavernfestivalen i 2009, med «Optimist»:

Artikkeltags