Tidsklemme og humor

Per Inge Torkelsen har skrevet boken  «Humor er ingen spøk». (Foto: Vidar Ruud, ANB)

Per Inge Torkelsen har skrevet boken «Humor er ingen spøk». (Foto: Vidar Ruud, ANB) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den nye forlagssjefen i Samlaget, Håkon Kolmannskog, forteller at tilveksten av nynorskforfattere langt fra stagnerer.

DEL

Da han la fram Samlagets høstliste torsdag, kunne han blant annet melde om ny roman fra Jan Roar Leikvoll. Det er blitt sagt om mannen at ingen skriver råere enn ham på norsk, og den nye romanen, «Bovara», er som et eventyr, med handling fra klostermiljø.

Forlaget skilter med ti debutanter i år, sju av dem er skjønnlitterære.

– Forlaget har hatt hele 65 skjønnlitterære debutanter de siste 10 årene, så tilveksten av nynorskforfattere er langt fra slunken, kunne den ferske forlagsdirektøren opplyse.

Tidsklemme og ros

Av utgivelsene som ble fremhevet under pressekonferansen, var Ingelin Røsslands kjærlighetsroman «Kirsebærsnø». Røssland har skrevet for ungdom før, men dette er hennes voksenbokdebut.

Barnebokdebutanten Anne Viken var til stede og leste fra sin hestebok «Elise og mysteriet med dei døde hestane». Hun er den første veterinæren som skriver for barn på norsk, og forlaget mener hun har levert «ei knallbra hestebok».

Samlaget melder for øvrig om en tykk barne- og ungdomsliste, med blant annet en ny bok i serien om Jakob og Neikob. Fenomenet har bredt om seg og beskrives nå som en moderne klassiker som både er å finne som app, og som film på barne-TV.

Per Inge Torkelsen møtte opp med boken sin «Humor er ingen spøk». Han leste fra boken som videre beskrives som en håndbok i kunsten å gi ros. Videre beskrev humoristen innholdet som en rekke historier om hvordan humor kan fungere som den beste medisin.

Også Olaug Nilssen kommer med bok i kategorien Sakprosa. Hun har levert «Kjøkenrealisme. Ærlige historier om tidsklemma».

«Her blir ikke småbarnstiden idyllisert, men både søvnmangel, frustrasjoner, sammenbrudd og gleder kommer fram», melder forlaget.

Videre beskrives boken som en rørende historie om hennes vei fra mye jobbing og reising, til å innse at hun måtte være mer hjemme.

Mye fantasy

Rønnaug Kleiva er aktuell med en selvbiografisk reiseroman om mennesker på tvers av grenser. En annen sterk kvinnestemme, Ragnhild Kolden, lar høre fra seg igjen med romanen «Krigens Skugge».

Fantasy er som alltid et sterkt kort fra Samlaget, som blant annet er klar med danske Lene Kaaberbøls andre bok i «Villheks»-serien, «Viridians blod».

Asbjørn Rydland kommer med sin tredje bok om Drakeguten, «Mørkemanaren».

I september kommer Tor Arve Røssland med «Svarte-Mathilda II». Den første boka ble nominert til UPrisen og er blitt en favoritt i skolebibliotekene.

Terje Torkilsen er samtidig aktuell med «Dystopia IV».

– Dette er en svært dramatisk avslutning på en populær spenningsserie, sa forlagssjefen til de fremmøtte. (ANB-NTB)

Artikkeltags