«Titanic» opp fra dypet

Regissør James Cameron sammen med hovedrolleinnehaverne Leonardo DiCaprio og Kate Winslet under innspillingen av «Titanic».

Regissør James Cameron sammen med hovedrolleinnehaverne Leonardo DiCaprio og Kate Winslet under innspillingen av «Titanic». Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Filmversjonen i 3D kunne lidd samme skjebne som skipet. Men nå seiler «Titanic» igjen.

DEL

Originalfilmen fra 1997 dro inn elleve Oscar-statuetter og over ti milliarder i billettkroner. Nå sjøsettes «Titanic» i 3D, med norgespremiere 13. april.

Prosjektet kunne sunket som en dregg, vedgår produsent Jon Landau. De som sitter på pengesekkene i Hollywood tente nemlig ikke nevneverdig på ideen, til tross for filmens suksess.

– Du kan fortelle en studiosjef at du vil betale for middagen hans, og hans første svar vil være nei, hevder Landau overfor NTB.

– Studiobossene er ikke i «ja»-bransjen. Vi måtte overbevise dem. Vi måtte få dem til å skjønne at kvaliteten ikke ville bli skadelidende. Vi har jo sett en masse filmer som er blitt konvertert i løpet av skarve seks uker, noe som forringer produktet veldig.

I stedet brukte regissør James Cameron og hans team et drøyt år på å gi 279.000 filmrammer en ny dimensjon. Crewet skal ha bestått av 300 mennesker.

– Vi behandlet hvert opptak med samme grundighet som enhver spesialeffekt i «Avatar», skryter Landau, som produserte også den filmen for sin kanadiske kompis.

– Mange har vondt for å forstå at konvertering er en kreativ prosess, drevet fram av teknologi, fortsetter han.

– Jim studerte hvert bilde, bestemte dybden og sørget for at alle sammen endte på et kvalitetsnivå han kunne være bekjent av.

Lykkelig Winslet

Sikkert er det at sentrale krefter i castet er begeistret. Mens Leonardo DiCaprio (Jack) glimret med sitt fravær under lanseringen i London, var motspiller Kate Winslet (Rose) høyst til stede.

– Dette er en god, gammeldags kjærlighetsfortelling som vil tåle tidens tann. Det har den allerede bevist at den gjør, jublet hun fra den røde løperen.

– Det finnes ingen som Jim. Han er fullstendig perfeksjonist. Jeg har lært ting av ham som jeg fortsatt bruker, rapporterte Winslet.

På et luksushotell morgenen etter lanseringen innrømmer Billy Zane (Cal) at «Titanic» representerte karrieretoppen hans.

– Jeg tror den var høydepunktet for alle involverte. Den var utvilsomt en milepæl, sier han til NTB.

– Og den holder stadig mål. Den er tidløs, mener Zane.

Hundreårsmarkering

Nyutgivelsen er selvfølgelig timet til 100-årsmarkeringen for forliset. Minst 1500 liv gikk tapt etter at skipet støtte på et isfjell under jomfruturen fra Southampton til New York City. Under halvparten så mange overlevde.

– På denne måten får vi introdusert historien til den unge generasjonen kinogjengere, sier Landau.

– «Titanic» er en av de filmene som må oppleves på stort lerret. (ANB-NTB)

Artikkeltags