Toini får dobbelt opp

Toini avkrevde sin nye kjæreste et løfte da de ble sammen i 1991: Han fikk ikke slutte i bandet hennes, hvis kjærligheten tok slutt. (Foto: Handout/Nina Ruud)

Toini avkrevde sin nye kjæreste et løfte da de ble sammen i 1991: Han fikk ikke slutte i bandet hennes, hvis kjærligheten tok slutt. (Foto: Handout/Nina Ruud) Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Når Toini Knudtsen kjører rockabillyshow for full musikk i front på scenen, har hun mannen i sitt liv i ryggen. Bokstavelig talt.

DEL

For mannen i hennes liv er også den som holder rytmen i bandet Tomcats: Kontrabassist Arne Ertnæs.

De begynte først å spille sammen i 1991 – før de etter noen måneder ble kjærester. Men Toini fikk Arne til å love at han skulle fortsette i bandet hvis det ikke ble noe mer mellom dem.

– Dét handlet om at bandet og musikken var så viktig for meg. Jeg kunne ikke risikere å miste en så god bassist som jeg synes Arne var bare fordi vi også var sammen, ler Toini i dag – hvor vi alle vet at det har gått bra i mer enn 20 år. Bandet har akkurat sluppet sin sjette skive, «Welcome To The Rock Garden Vol. 2».

– Hva er det beste med å spille sammen med mannen i ditt liv i band?

– Det beste er at vi aldri trenger å reise fra hverandre når det er spillehelg eller turné, ingen av oss er den som sitter igjen hjemme og må se dårlige filmer fordi kjæresten er ute og lever livet. Og så er det så klart gøy å dele alle de gode øyeblikkene – det er kjempefint å være sammen med noen som synes det viktigste i livet er rock 'n' roll – og meg da, så klart!

Verken hun eller Arne Ertnæs kommer på hva som skulle vært «det verste».

– Det finnes ingen ting på den siden av skalaen, fastslår Ertnæs ganske enkelt. Om det beste har han derimot mye å si, og skryter av kjærestens kreativitet, solide kunnskap om musikk- og samfunnshistorie og autoritet som frontfigur. Kort sagt:

– Toini er den beste vokalisten man kan tenke seg, og spiller bra gitar, sier han, og oppsummerer samarbeidet på alle fronter slik:

– Man får gjøre det man liker best sammen med den man liker best.

Musikkhistorien er full av par som har prøvd seg sammen – med ulikt hell. Dette var Toini Knudtsen fullstendig klar over da kjærligheten traff. Hun hadde nemlig vært klar på at hun ikke skulle bli kjæreste med en i samme band.

– Én grunn til at jeg ikke ville bli kjæreste med en musiker eller rettere sagt en jeg spilte med, var at jeg for enhver pris ikke ville oppfattes som useriøs. Å drive og krølle det til og komplisere ting – det var ikke min stil. Jeg ville spille i band, og jeg var opptatt av å bli respektert som dame og musiker.

Og som den tidlige avtalen med Ertnæs vitner om, ville ikke Toini risikere å måtte hive ut en fra bandet, eller kanskje til og med slutte å spille i bandet.

– Bandet er familie for meg, og det er en grunn til at vi har holdt sammen uten å bytte ut en eneste en av de som har vært med fra dag én. Når man kjenner hverandre godt og er trygg på hvem man er og hvilke oppgaver alle har, er alt greit. I starten er dette verre, fordi man ikke har funnet rollene sine. Det er en grunn til at mange band har kort levetid eller bytter ut folk, sier Toini.

Toini & The Tomcats slapp sin første skive, «Awake At Night», i 1994, og fulgte opp med «Going Wild» i 1997, «Traction» i 2001, «Merry Christmas» i 2002 – før det nå ble to album på rappen.

«Welcome to the Rock Garden Vol. 1» kom i fjor, og det nye året var bare noen dager gammelt da «Vol. 2» ble sluppet på klubben der Toini også er DJ med sin elskede 50-tallsmusikk.

– Når man spiller inn plate, skreller man alltid av en del saker før man kommer i studio, og vi hadde så mye materiale at vi allerede hadde skrelt bort det vi ikke var fornøyd med. Vi hadde jobbet altfor lenge med alle 16 sangene til at vi orket å kvitte oss med noen, sier Toini.

Som kaller resultatet for «tvillingene».

– Å ha to slippfester har vært helt genialt gøy. Mer spilling, joho! (ANB-NTB)

Artikkeltags