Vender tilbake til «National»

Liv Ullmann vender tilbake til Nationaltheatret.

Liv Ullmann vender tilbake til Nationaltheatret. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Liv Ullmann debuterer som regissør på sin gamle arbeidsplass når hun vender tilbake til Norge for å sette opp Tsjekhovs «Onkel Vanja» på Nationaltheatret.

DEL

Forestillingen på Hovedscenen skal ha premiere i februar, men prøvene begynner allerede i november.

– Jeg ser på det som en kunstnerisk gave å få arbeide med de menneskene jeg har fått velge og som jeg gleder meg til å være sammen med i flere måneder, sier regissøren.

Rollelisten er ennå ikke bekreftet, men Ullmann er i avsluttende samtaler med kjente, norske navn både i og utenfor Nationaltheatrets ensemble.

«Onkel Vanja» av Anton Tsjekhov ble skrevet for 126 år siden, og hadde uroppførelse på Kunstnerteatret i Moskva i 1900. Ullmanns regi er i en psykologisk realistisk tradisjon der innlevelse og skuespillerens arbeid står sentralt, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

Ullmann var selv skuespiller på Nationaltheatret i Oslo fra 1964 til 1971. Høsten 2010 spilte hun på en norsk scene for første gang på 20 år, da hun med Riksteatret brakte storsuksessen «Lang dags ferd mot natt» ut til folket. Ullmann og hennes stjernelag fikk en strålende mottakelse både av anmeldere og publikum, og stykket ble også vist på Nationaltheatret og på Dramaten i Stockholm.

Eugene O'Neills familiedrama var hennes avskjed som skuespiller, har hun sagt.

Liv Ullmann har hatt stor suksess som regissør de siste tiårene, både på lerret og scene. I 2009 ble «En sporvogn til begjær» med Cate Blanchett i hovedrollen spilt til strålende kritikker både i Sydney, New York og Washington.

Teatersjef Hanne Tømta sier det ikke er noen hemmelighet at hun lenge har ønsket å få Ullmann til å sette opp et stykke på Nationaltheatret.

– Liv Ullmann er en solid og spennende kunstner som virkelig kommer til sin rett når hun nå setter opp Tsjekhov, sier Tømta.

Med seg på det kunstneriske teamet har regissøren scenograf Milja Salovaara og lysdesigner Nick Schlieper. Før premieren i Oslo neste år, er Liv Ullmann aktuell i to filmer. Hun har en av hovedrollene i den norsk-tyske spillefilmen «To liv» hvor hun spiller en norsk kvinne som får barn med en tysk soldat ved slutten av andre verdenskrig.

Fredag er hun æresgjest under filmfestivalen i Haugesund, hvor dokumentarfilmen «Liv og Ingmar» åpner det nordiske publikumsprogrammet. Filmen, som handler om Ullmanns forhold til Ingmar Bergman, beskrives som en kjærlighetshistorie som også er et filmhistorisk dokument.

(ANB-NTB)

Artikkeltags