Venter på oppussing

Nationaltheatret må pusses opp, og bare på ett år har kostnadsrammen rundt en eventuell oppussing økt med mange millioner.

Nationaltheatret må pusses opp, og bare på ett år har kostnadsrammen rundt en eventuell oppussing økt med mange millioner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nationaltheatret forfaller. Det er store sprekker i vegger, tak og gulv, malingen flasser av og marmoren er skjemmet av store flekker.

DEL

På taket er statuer festet med stropper for at de ikke skal falle ned.

En vandring rundt i det ærverdige bygget viser ikke bare forfallet, men også et hus med svært trange og tungvinte arbeidsforhold.

– Denne garderoben hadde jeg i tre år. Den har ikke en gang vegger som går helt opp, sier Bernhard Arnø og viser oss inn i et lite smalt kott på rundt 3 kvadratmeter.

På scenen sitter inspisienten i et trangt lite, varmt bur. Noen meter unna er heisen, trolig Norges minste. Det går akkurat én person inn i den, ingenting for folk med klaustrofobi.

På scenen rigges det til prøver på «Abigails party». En stor tribune kjøres inn. På bak- og sidescenen er det stappfullt. Her stables dekorasjon, rekvisitter og lysutstyr til kveldens forestilling.

Alle kulisser må også tas inn i moduler, siden dørene ikke er spesielt brede.

– Modulene bygges etter åpningen på døra, og må så settes sammen inne i huset, sier driftsteknisk sjef Freddy Olsen.

En tilstandsanalyse fra Statsbygg viser at det vil koste opp imot 885 millioner kroner å pusse opp det verneverdige bygget. Om Kulturdepartementet er villig til å bruke så mye på å få Nationaltheatret i stand, er ennå ikke klart. Statsbygg har lagt til grunn at det ikke produseres teater i huset i de to årene det antas at byggefasen vil vare. Da må teatret finne alternative spillesteder.

Nationaltheatret ble innviet i 1899, og ble fredet i 1983. (ANB-NTB)

Artikkeltags