Viggo som Freud

Psykiatere på spasertur: Viggo Mortensen som Sigmund Freud (t.v.) og Michael Fassbender som Carl Gustav Jung i David Cronenbergs nye film «A Dangerous Method».

Psykiatere på spasertur: Viggo Mortensen som Sigmund Freud (t.v.) og Michael Fassbender som Carl Gustav Jung i David Cronenbergs nye film «A Dangerous Method». Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

For 20 år siden gikk Viggo Mortensen til psykolog. Nå kan vi se ham som psykoanalysens far, Sigmund Freud, i filmen «A Dangerous Method».

DEL

Filmen, som fikk norsk premiere fredag 2. desember, er regissert av David Cronenberg. Den handler om relasjonen mellom Freud og Carl G. Jung (sistnevnte spilles av Michael Fassbender) tidlig på 1900-tallet.

Keira Knightley spiller Sabina Spielrein, den unge kvinnen som kommer mellom mennene.

Viggo Mortensen forteller under et intervju i Venezia at han fikk rollen da Christoph Waltz trakk seg fra prosjektet.

– Da ringte David til meg. Det var som med «Ringenes Herre», da fikk jeg også rolletilbudet i siste minutt.

– Men jeg har jo jobbet med David to ganger tidligere, så det var en selvfølge å takke ja. Vi har den samme humoren, og vi jobber på samme måte, sier han.

Leste brev

Da Mortensen skulle forberede seg, leste han brev Freud og Jung skrev til hverandre. Brevene er det Freuds slektninger som har frigitt. Jungs familie har ikke latt filmskaperne lese noen brev.

– De er svært beskyttende. Og etter denne filmen er jeg overbevist om at jeg aldri kommer til å få se noe som helst, sier Mortensen leende.

Skuespilleren forteller videre at det var til stor hjelp at så mange av scenene ble spilt inn i Wien.

– Å få møte Jung på de samme trappene hvor de to mennene møtte hverandre i virkeligheten, føltes stort. Det var svært interessant å få være i Wien under innspillingsprosessen, det tilførte noe ekstra.

Smarte menn

På spørsmål om hvordan Mortensen ser på konflikten som oppsto mellom Freud og Jung, svarer han:

– I bunn og grunn var ikke ideene deres så ulike. Blir jeg bedt om å velge side, unngår jeg å svare. De var faktisk ikke så ulike.

Viggo Mortensen har selv gått til psykoanalyse.

– Det hjalp meg. Det kan være veldig fint å snakke med noen som bare lytter. Jeg følte at jeg kunne si hva som helst, forteller skuespilleren.

Det er altså David Cronenberg (68) som har laget filmen om psykoanalysens fødsel. Han og Mortensen kjente hverandre godt fra før av, ettersom de arbeidet sammen med filmene «A History of Violence» (2005) og «Eastern Promises» (2007).

Nøkkelen

Manuset til «A Dangerous Method» er det Christopher Hampton, Oscar-vinneren bak «The Quiet American» (2002) og «Atonement» (2007), som står bak.

– Nøkkelen var at Christopher greide å komprimere et usedvanlig komplekst tema. Det var hundrevis av eksentriske, fantastiske typer som fløt inn og ut av denne verdenen. Christopher maktet å redusere det hele til fem hovedskikkelser, men samtidig beholde essensen, følelsen og teksturen fra epoken, har regissør Cronenberg tidligere uttalt til NTB. Han legger til:

– Det er trikset. Så snart vi hadde manuset, var det kun et spørsmål om å sette det ut i live. (ANB-NTB-TT Spektra)

Artikkeltags