Vikingrappere fjetret New York

Utstillingen Viking Rappers ble vist for første gang New York i helgen. Til høsten venter en ny utstillingsmåned.

Utstillingen Viking Rappers ble vist for første gang New York i helgen. Til høsten venter en ny utstillingsmåned. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

For amerikanere flest er Finnmarksvidda og Lofoten steder de «ikkje kan tru at rapparar kan bu».

DEL

Det bestemte to nordmenn seg for å gjøre noe med. I helgen var det derfor premiere for fotoutstillingen «Viking Rappers: From New York to the North Pole».

Der fikk newyorkere se hvordan rappen som oppsto i byen, fant veien til norsk inn- og ikke minst utmark. Og til å åpne ballet: Den nordsamiske rapperen Slincraze, alias Nils Rune Utsi, som også er hovedperson i dokumentarfilmen «Máze Represent!».

– Det finnes antagelig flere som kaller seg rappere bare i New York-bydelen Brooklyn, enn det finnes mennesker i hele verden som snakker språket til Slincraze, sier dokumentarregissøren Simen Braathen til NTB.

Det er altså Braathen som sammen med fotografvennen Martin Johansen gjorde noe såpass snodig som å sette opp fotoutstilling og filmvisning i New York viet norske rappere. Begivenheten vakte oppsikt, selv i New York:

Nettstedet Huffington Post mente at dette var én av fem kulturbegivenheter bysbarna burde få med seg denne uken, mens BBC møtte opp for å lage innslag.

– Det var magisk stemning da et hav av amerikanere joiket i kor, forteller Braathen. For Slincraze, bandkamerat Ovlla og joikeren Jon Mikkel Eira fikk publikum med seg.

– For at folk i det hele tatt skal gidde å heve et øyebryn her, er du nødt til å ha en historie som skiller seg ut. I tillegg er Slincraze en bunnsolid artist med mange konserter bak seg, så han vet akkurat hvordan han skal få publikum til å hoppe, danse eller joike i kor. Jeg tror også det er noe med ærligheten til gutta som virkelig traff publikum. Både i filmen og på scenen viser de en genuin glede over å drive med det de gjør, som kanskje mangler litt blant amerikanske artister, tror Braathen.

Han har bodd i metropolen de siste tre årene. I hiphop har det å representere hjemstedet sitt alltid vært et sentralt tema.

– Ideen kom etter å ha møtt de samme forvirrede fjesene hver gang jeg forteller amerikanere at jeg har brukt 15 år av livet mitt i Norge på rap, at de fleste vennene mine rapper og at det finnes rågode rappere på Finnmarksvidda, i Lofoten og andre eksotiske steder som ingen newyorkere kan forstå at rappere kan holde til.

Selv om hiphop ikke er særlig eksotisk i Norge lenger, hevder Braathen at den gjengse amerikaner «fortsatt tror vi er som de folkene i «Game of Thrones».

– De har vanskelig for å se for seg det mangfoldige og kreative hiphop-miljøet vi faktisk har, sier Braathen.

Og mens hiphop i USA kritiseres for å ødelegge språket, påpeker filmskaperen at Slincraze bruker det til å blåse liv i sitt eget språk, nordsamisk. I filmen sier Utsi:

«Hiphop er ungdommens språk og når jeg rapper på samisk, så vet jeg at ungdommen hører på det. Så på den måten bevarer jeg kulturen. Jeg syntes det er veldig viktig at kulturen vår lever videre. At ord også lever videre. For hvis ikke kommer språket til å dø ut etter hvert».

Mer til høsten

Selv om første runde med fotoutstilling bare varte i helgen, er det duket for ny visning i et New York-galleri til høsten. Da skal «Viking Rappers»-utstillingen stå en hel måned.

– Planen er å sende inn dokumentaren «Mazé represent!» til filmfestivaler i USA og Norge, og forhåpentligvis få den vist på fjernsyn i Norge en gang til høsten, sier Braathen, som står bak filmen sammen med Kristoffer Kumar. (ANB-NTB)

Artikkeltags