Vraket Snåsamannen

Joralf Gjerstad og Ingar Sletten Kolloen har opplevd en eventyrlig suksess denne bokhøsten. Her signerer de boka for Per Galguften (til venstre) i Overhalla.

Joralf Gjerstad og Ingar Sletten Kolloen har opplevd en eventyrlig suksess denne bokhøsten. Her signerer de boka for Per Galguften (til venstre) i Overhalla. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Høstens mest populære bokutgivelse, er ikke kulturell nok til å bli kjøpt inn av Kulturrådet.

DEL

Årets bokbombe har den blitt kalt, Ingar Sletten Kolloens bok «Snåsamannen». Boken topper alle salgslister, og for den 83 år gamle hovedpersonen, Joralf Gjerstad har høsten nærmest vært en eneste lang landsdekkende signeringsferd sammen med forfatter Kolloen.

Denne uken kom det også melding fra forlaget om at det trykkes 10.000 nye bøker, noe som gir et samlet opplag på 82.000 bøker. Boken ble også nominert til bokhandlerprisen, men er ikke blant de sakprosatitlene av i år som kom inn under Norsk kulturråds innkjøpsordning til norske biblioteker.

– Dette er en selektiv ordning, styrt av de budsjettene vi har å forholde oss til der 15 av 99 påmeldte titler ble kjøpt inn, sier Mari Finnes ved kulturrådet, som ikke vil oppgi noen ytterligere grunn for hvorfor denne utgivelsen ble valgt bort.

Halvannet års kø

Forfatter Kolloen tar imidlertid avslaget med stor ro.

– Jeg er glad for at sakprosaordningen eksisterer, fordi jeg mener at vi sakprosaforfattere gjør Norge klokere. Men de har begrensede ressurser, og jeg har full tillit til at komiteen har gjort en god jobb med utvelgelsen og at de som er kjøpt inn fortjener det. Jeg kjenner heller ikke til tildelingskriteriene, men de kjøper kanskje snarere inn essayistikk enn en bok som denne? Når det er sagt, får jeg stadig telefoner fra fortvilte bibliotekarer som ønsker seg flere eksemplarer av denne fordi ventelistene kan være så lange som halvannet år. Jeg er tilhenger av at det på bibliotekene skal være god tilgang på de bøkene folk vil lese, men en bok som har blitt så populær som denne, får nok folk lest uansett. Står de lenge nok i kø, går de og kjøper boka i stedet, og det kan man jo ikke klage over som forfatter, sier Kolloen.

Bredere kriterier

Redaksjonssjef i Gyldendal Jan Swensson, vil heller ikke si så mye utover at han tar saken til etterretning.

– Det er vanskelig å hisse seg så veldig opp over dette. Men det kan jo sees i forlengelsen av høstens debatt rundt innkjøpsordningen for sakprosa, der mange etterlyste større klarhet i forhold til hva komiteen velger å satse på, sier han.

Et evalueringsutvalg nedsatt av Trond Giske, konkluderte tidligere i høst med at kriteriene for innkjøp bør bli mindre rigide, og anbefalte at kriterier som litterær og språklig kvalitet bør suppleres med et kriterium om «offentlighetsverdi». (ANB)

Artikkeltags