Ett minutt i VM-himmelen

Emilie Haavi.

Emilie Haavi. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Så lenge tok det fra Elise Thorsnes scoret et fortjent ledermål til Australia utlignet. Til slutt endte VM i norsk fiasko.

DEL

Trine Rønning, som feilet ved baklengsmålet, var noen millimetere fra å sende Norge til himmels igjen. Hennes frispark i det 84. minutt traff krysset og spratt ut. Tre minutter senere nikket Kyah Simon inn vinnermålet med sin annen scoring.

Med tap i «finalen» om den åttende og siste kvartfinaleplassen er Norge ikke bare ute av årets VM, men også ute av kampen om en plass i London-OL. Neste sluttspillkamp Eli Landsems lag kan håpe å spille er under EM i Sverige om to år.

Norge gjorde et ærlig forsøk og spilte sin beste kamp i årets mesterskap. Hadde det ikke vært for et øyeblikks uoppmerksomhet av Rønning rett etter det norske ledermålet, kunne veien gått videre til kvartfinale i Augsburg.

Eli Landsem ble tvunget til to tidlige bytter, blant annet fordi keeper Ingrid Hjelmseth tråkket over i første omgang, og hun hadde dermed færre kort på hånden da plan B skulle iverksettes. Det var for få kalde hoder rundt en storspillende kaptein Ingvild Stensland i avslutningen.

Hjelp

Norge både ville og skapte mest, men måtte ha litt hjelp av sløve motspillere til å få ballen i mål. I det 56. minutt slo Stensland et langt framspill i bakrommet. To australske forsvarere trodde de skjermet ballen inn til keeper, men bakfra kom Thorsnes som en rakett, snappet ballen foran målvakt Melissa Barbieri og sparket den jublende i tomt mål.

Ett minutt var alt Australia trengte for å skape sin første store sjanse i kampen og utligne til 1-1.

Trine Rønning hadde egentlig vunnet en duell med Lisa De Vanna på høyresiden i Norges forsvar, men den australske spissen vant ballen tilbake, stormet mot dødlinjen og la ut i feltet. Kyah Simon, som i første omgang gikk med albuen først inn i en hodeduell og traff Rønning i tinningen, sto for et nytt knockoutslag da hun styrte ballen forbi Erika Skarbø.

Fem bytter

Eli Landsem byttet fem spillere i startoppstillingen fra kampen mot Brasil og valgte Rønnings rutine framfor Marita Skammelsrud Lunds fart da midtforsvaret skulle styrkes for å demme opp for hurtigtoget De Vanna.

De første minuttene så det skummelt ut. Det var som om det var elektrisitet i ballen når den ble spilt av norske bein. Australia utnyttet det upresise norske spillet til å angripe i bølge etter bølge. Defensivt fungerte det riktig bra for Norge, og sjanser skapte ikke Australia.

Spillerne slapp ned skuldrene før det var spilt et kvarter og kom til kampens to første sjanser. Først ble et skudd på innøvd frispark nesten til frispilling av Gry Tofte Ims, som ble overrumplet og ikke fikk avsluttet. Så reagerte Cecilie Pedersen raskt da ballen spratt over midtstopperen Servet Uzunlar. Hennes skudd føk rett over via en australsk legg.

Elise Thorsnes var stadig i begivenhetenes sentrum og tvang keeper Melissa Barbieri til et par gode redninger med spektakulære avslutninger fra distanse.

Bytter

Hjelmseth tråkket over da hun landet etter å ha fanget et høyt innlegg under press. Hun fullførte omgangen etter å ha fått behandling i nesten fem minutter, men så overtok Erika Skarbø keeperplassen.

Inn ved pause kom også 18-årige Kristine Wigdahl Hegland, som dermed fikk sin landslagsdebut i en avgjørende VM-sluttspillkamp. Ungjenta som ble hentet inn fra Norges J19-landslag erstattet Emilie Haavi.

Etter scoringene begynte også Australia å skape sjanser, og de kunne punktert kampen før. Trine Rønnings nikk rett over mål på Stenslands hjørnespark var beste norske sjanse inntil frisparkkanonen rett før slutt. (ANB-NTB)

Artikkeltags