Reddet Norge fra total ydmykelse

Ingrid Hjelmseth stengte buret i 90 minutter. På fire overtidsminutter slapp hun inn tre mål.

Ingrid Hjelmseth stengte buret i 90 minutter. På fire overtidsminutter slapp hun inn tre mål. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Ingrid Hjelmseth var Norges gigant – tross firemålstap mot Tyskland.

DEL

Norge ble periodevis rundspilt etter alle kunstens regler, men keeper Ingrid Hjelmseth hadde en god dag mellom stengene i EM-åpningen mot Tyskland.

De fleste hadde regnet med at de norske jentene ville få trøbbel mot den regjerende verdens- og europamesteren i Tammerfors mandag, men det ble enda tøffere enn mange hadde antatt. Særlig før pause fant tyskerne det ene hullet etter det andre i den norske forsvarsmuren – og produserte et tosifret antall sjanser.

Med seg i garderoben hadde EM-favoritten likevel bare ett mål. For det måtte et straffespark til for å overliste mesterskapsdebutant Ingrid Hjelmseth i det norske målet. Selv straffen fra Linda Bresonik, idømt etter at Maren Mjelde dyttet superveteran Birgit Prinz overende, hadde Hjelmseth en hånd på.

– Utvilsomt min beste landskamp og uten tvil den travleste, smilte Hjelmseth til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) etter kampen.

Fikk trygghet

Den norske sisteskansen vartet opp med et arsenal av gode redninger, og beviste at landslagssjef Bjarne Berntsen gjorde helt rett da han valgte seg Stabæk-keeperen som førstevalg i Erika Skarbøs EM-fravær.

– Ingrid har vært en meget god keeper i mange år, men har veldig ofte vært nummer to. Jeg har aldri tvilt på hennes kvaliteter, og jeg er glad hun fikk vist hva som bor i henne, sa Berntsen til ANB.

– Jeg fikk beskjed allerede da vi startet oppkjøringen at jeg skulle være førstekeeper i EM. Det ga meg nødvendig trygghet, smilte Hjelmseth.

Men om keeperspillet var godt, var det norske forsvarsspillet tilsvarende vaklende. Flere ganger kom de tyske spissene alene med keeper Hjelmseth – som da Inka Grings fikk fritt spillerom etter en drøy halvtime. Heldigvis for Norge var sisteskansen lynraskt i beina på veteranen og kloret til seg ballen.

Få norske sjanser

Seks minutter senere fikk en annen tysk ringrev, Kerstin Garefrekes, stå helt alene foran mål og sette hodet på et innlegg fra venstre. Hjelmseth avverget også den med en strålende refleksredning.

Og på tampen av omgangen kom enda en strålende parade. Inka Grings avsluttet et flott tysk angrep, men igjen var Hjelmseth i balanse og på rett sted.

Norske sjanser før pause var det sparsomt med. To brukbare muligheter ble fasiten. Solveig Gulbrandsen kunne ha sendt Norge i ledelsen etter en drøy halvtime, men skuddet fra god posisjon ble blokkert. To minutter etterpå kombinerte samme Gulbrandsen med Isabell Herlovsen på høyrekanten. Sistnevnte fant Elise Thorsnes på første stolpe, men avslutningen gikk utenfor.

Scoring der ville definitivt gjort EM-åpningen litt ekstra spesiell for Røa-spissen. Thorsnes jubilerte nemlig med sin 25. Landskamp i Tammerfors og mottok den tradisjonsrike gullklokka av Norges Fotballforbund.

Med 1-0 halvveis levde det norske håpet om poeng i EM-åpningen – og mannskapet til Bjarne Berntsen spilte seg noe mer inn i kampen etter pause. Kanskje hadde det også sammenheng med at tyskerne løftet foten noe fra gasspedalen.

Raknet på slutten

Andre omgang ble i hvert fall ikke like sjanserik som den første, men likevel med Tyskland som det førende laget og keeper Hjelmseth som en av gressmattas mest aktive aktører. På overtid raknet det imidlertid foran henne.

Først trillet innbytter Fatime Bajramaj ballen i det åpne målet etter at Norge var regelrett utspilt. Deretter ordnet Anja Mittag 3-0 – før Bajramaj satte punktum med mål nummer fire.

– Dumt at vi slipper inn så mange mål på slutten. Det betyr sannsynligvis at vi må ta flere poeng enn de andre treerne om vi ender på tredjeplass i gruppa, sa landslagssjef Berntsen – vel vitende om at den norske målforskjellen blir skral.

– Sjansene for kvartfinale er uansett gode fortsatt. Denne kampen var bonus. Ingen ventet at vi skulle vinne her, sa han.

Små marginer

16 år gamle Cecilie Pedersen fra 2. Divisjonsklubben Avaldsnes fikk sjansen i sluttminuttene for Norge, og var nær ved å score i mesterskapsdebuten da hun kom alene med keeper rett før slutt. Skuddet ble imidlertid avverget – og i stedet kontret tyskerne inn 2-0. Marginene er små.

Dermed startet mesterskapet nøyaktig på samme måte som i England for fire år siden. Den gang ble det også norsk tap for Tyskland i åpningskampen i Warrington.

Trøsten for de norske jentene er at England-eventyret i 2005 endte meget godt. I Bjarne Berntsens aller første mesterskap som landslagssjef spilte laget seg fram til finale – der det igjen ble tap for Tyskland. Sølv var imidlertid intet nederlag den gang. Det vil de heller ikke være nå. Kanskje avslutter Berntsen der han startet? (ANB)

Artikkeltags