Slik unngår du bakterier i julematen

Husk god mathygiene i julestria, oppfordrer Mattilsynet. Ved å følge noen enkle råd kan alle nyte julematen uten uønskede konsekvenser.

Husk god mathygiene i julestria, oppfordrer Mattilsynet. Ved å følge noen enkle råd kan alle nyte julematen uten uønskede konsekvenser. Foto:

Av

Gode råd om tilberedning og oppbevaring av julematen.

DEL

De vanligste årsakene til matforgiftning er at maten ikke er godt nok varmet opp, for sein nedkjøling, lagring ved for høy temperatur eller dårlig renhold. Smittekilder kan være alt fra skitne hender til rått kjøtt og jord fra grønnsaker, melder Mattilsynet.

De som har tenkt å serevere kalkun enten julaften eller nyttårsaften, må være klar over en viktig ting: Fjærkre kan inneholde campylobacter-bakterier. De som bruker kjøkkenkluten til å tørke en kjøkkenbenk der julekalkunen har stått, kan dermed uten å være klar over det gi hele familien tarmbetennelse og diaré i romjula.

Oppvarming

En god julelunsj eller middag skal vare lenge, men når varme retter blir stående framme for lenge kan maten gi grobunn for bakterier.

Så første råd er å sørge for at varm mat serveres gjennomvarm – aller helst så det ryker av den.

Bakterier trives i temperaturer mellom 20 og 40 grader, men de klarer seg ikke når maten blir varmet opp til 70 grader eller mer. Husk også at restemat som skal spises dagen etter eller senere, også blir varmet opp skikkelig.

Rask avkjøling

Verken varme eller kalde retter, som for eksempel sild og laks, bør stå for lenge på spisebordet. Sett maten i kjøleskapet med en gang etter siste servering. Skal du arrangere en større julefrokost, må mye av maten mest sannsynlig tilberedes dagen før.

  • Dersom du lager leverpostei, koker skinke eller lager riskrem, bør mates settes rett inn i kjøleskapet etter at den er avkjølt.
  • Lett bedervelige næringsmidler som kjøtt og pålegg bør alltid oppbevares i kjøleskap, og her bør temperaturen være fire grader eller lavere.
  • Rydd og gjør rent i kjøleskapet før du gjør julehandelen. Dersom det blir trangt om plassen, er det et godt tips å rydde ut hermetikk, mineralvann, frukt og grønnsaker som tåler romtemperatur.

Termostaten

I et overfylt kjøleskap blir det raskt for lite luftsirkulasjon, noe som kan føre til at temperaturen stiger. Sjekk derfor termostaten, og juster temperaturen om nødvendig.

For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i kjøleskapet, anbefaler Mattilsynet.

Kjøtt og fisk bør lagres i den kaldeste delen, som oftest er nederst i kjøleskapet. Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut.

Når du skal gjøre i stand julefrokosten eller julemiddagen, er det viktig å holde råvarene adskilt fra ferdiglaget mat. Det er spesielt viktig å unngå at rått kjøtt, fjørkre, fisk eller egg kommer i kontakt med mat som skal serveres kald.

Husk å bytte arbeidsredskap mellom de forskjellige råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat – eller vask kjøkkenredskapene godt mellom hver oppgave.

Vask hendene

Sist, men ikke minst: Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom handtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter toalettbesøk. Mattilsynet anbefaler også alle til å skrive ut miniplakaten «Ikke nok å være god kokk» fra Matportalen.no. Husk å henge den godt synlig på kjøkkenet. (ANB)

Artikkeltags