Ribbefettet skal IKKE helles ut her

Mye fett i vasken kan føre til tette avløp i julen.

Mye fett i vasken kan føre til tette avløp i julen. Foto:

Av

I julen er det viktig å vise fettvett.

DEL

Ribbe, pinnekjøtt og mye annen julemat har én ting til felles: Det oppstår mye fett når vi lager den. I en fersk undersøkelse som Sentio har utført på oppdrag for Norsk Vann, svarer drøyt 20 prosent at de kvitter seg med ribbefett og annet fett fra matlagingen gjennom vasken eller toalettet. 

70 prosent kaster det sammen med matavfallet. De resterende 10 prosentene er usikre på hva de skal gjøre. 

– Det riktige er at det skal kastes sammen med matavfallet. Det hjelper ikke å bruke varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner, for fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do, for det er det samme røret som frakter avløpet videre fra både vask og toalett. Det sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

At så mange som 1 av 5 kvitter seg med matfettet på gal måte, kan føre til økte utgifter, ifølge direktøren i Norsk Vann.

– Kommunens kostnader med å utføre avløpstjenesten øker, fordi matfettet fører til driftsproblemer i ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg. Hvis boligeieres egne avløpsledninger går helt tett av fett, kan de få avløpsvannet inn i kjelleren og på den måten pådra seg store oppryddingskostnader, påpeker Hofshagen.

Saken fortsetter under bildet.

Toril Hofshagen er direktør i Norsk Vann.

Toril Hofshagen er direktør i Norsk Vann. Foto:

Undersøkelsen viser at 1 av 4 har opplevd at avløpsledningen har gått tett i nærheten av huset sitt.

– Fett som skylles ut i vask eller toalett gir dessuten rottene en god grunn til å bo i avløpssystemet under bakken, og leve godt på ribbefett og annet snadder, sier Toril Hofshagen.

Om lag 25 prosent av befolkningen har ifølge Sentio-undersøkelsen sett rotter i nærmiljøet sitt.

 Slik kaster du fettet:

• Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.

• Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.

• Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Hør eventuelt med kommunen eller avfallsselskapet om hvilken løsning som gjelder i din kommune. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet. (ANB)

Artikkeltags