Vi vil se flere krokete gulrøtter

Standard Norge inviterer alle aktører som er involvert i produksjon, distribusjon og salg av grønnsaker til diskusjon om hva som skal til for at flere grønnsaker av ulik fasong og størrelse havner på norske matbord og ikke i søpla. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix/ANB
Norske aktører inviteres til å lage nye standarder for grønnsaker.
Standard Norge inviterer norske aktører til å lage nye standarder for grønnsaker. Det kan bety krumme gulrøtter i butikkhyllene og at mindre mat kastes.
– Det norske folk vil ha mer bærekraftig matproduksjon og mindre matsvinn. Vi ønsker derfor å se nærmere på dagens standarder, sier administrerende direktør i Standard Norge, Jacob Mehus til NTB.
- Les også: Miljøbursdag tar kaka
Bærekraftig
Fredag samles ulike aktører som er involvert i produksjon, distribusjon og salg av grønnsaker, til et informasjonsmøte i Oslo for å se på ny norsk standard for grønnsaker.
– Standard for gulrot er for eksempel fra 1999. Når vi får tilbakemelding om at folk synes det er synd at krokete gulrøtter heller går til dyrefôr eller kastes enn selges i butikkene, vil vi gjerne se på saken, sier Mehus.
– Vi er opptatt av at standarder bidrar til et bærekraftig samfunn og vil gjerne være med på redusere matsvinnet, legger han til.
Han understreker at en standard er til for å brukes med vett.
– Det kan hende at enkelte av dagens bestemmelser kan ses på og endres, slik at vi får litt mer fleksible standarder, sier han.
- Les også: – Saltinntaket må ned!
Hensiktsmessig
Mehus understreker imidlertid at standarder på en gulrots utseende også kan være hensiktsmessig.
– Selve utseende har jo ikke noe med trygghet å gjøre, og personlig tviler jeg på at folk lar være å spise en gulrot fordi den er krokete.
– Utseendet kan imidlertid være viktig både for pakking og transport. Fører krokete gulrøtter til økt behov for transport fordi de tar større plass, kan vinningen gå opp i spinningen. Vi må ikke lage nye problemer, sier han. (ANB-NTB)