Floken i Hellas

Alexis Tsipras leder partiet Syriza, som gikk seirende ut av søndagens valg i Hellas. (Foto: Lefteris Pitarakis, Reuters/NTB scanpix/ANB)

Alexis Tsipras leder partiet Syriza, som gikk seirende ut av søndagens valg i Hellas. (Foto: Lefteris Pitarakis, Reuters/NTB scanpix/ANB)

Artikkelen er over 3 år gammel

Det venstreradikale partiet Syriza vant valget i Hellas.

DEL

KOMMENTARPartileder Alexis Tsipras blir ny statsminister, men han må ha hjelp av ett parti til for å få flertall i nasjonalforsamlingen. Hellas har vært gjennom en økonomisk hestekur som nå begynner å virke, men dette ble for hard lut for den jevne greker. Dermed blir det maktskifte og omkamp med EU.

«Håpet er underveis» var slagordet til Syriza i valgkampen. Søndag øynet grekere flest et håp om bedre tider. Resultatet kan fort bli en gresk tragedie. Det er nemlig lettere sagt enn gjort å få reforhandlet avtalen med den såkalte troikaen (EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet) slik at deler av den astronomiske gjelden blir slettet. I beste fall kan grekerne ha håp om å få forlenget nedbetalingen. Den første testen kommer allerede i februar, når deler av gjelden forfaller.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Tysklands Angela Merkel har vært klar på at sletting av gjeld er uaktuelt. Sjefen for pengefondet, Christine Lagarde, er minst like klar på at det vil få konsekvenser for Hellas dersom landet ikke følger de avtalte betingelsene. Dersom gjelden ikke nedbetales etter planen, vil ikke Den europeiske sentralbanken lenger gi lån til greske banker. Banksystemet i Hellas vil da falle sammen. Landet kan da fort være på vei ut av euroen, på tross av Tsipiras forsikringer om at han ikke ønsker en slik utgang på floken i Hellas.

Det knaker i EUs sammenføyninger. Hvis troikaen gir etter og reduserer grekernes gjeld, vil tilsvarende krav komme fra andre EU-land med stor gjeldsbyrde. Den ene dominobrikken vil da følge den andre. Og land som Tyskland og Finland har gjort det tydelig at de ikke vil plukke opp regningen etter grekerne. De fleste europeiske landene sliter med lav økonomisk vekst. Hele Europa er i samme båt. Også Norge rammes.

Slik sett ble det tent et lite håp da Den europeiske sentralbanken før helgen kom med en litt større tiltakspakke enn ventet. Men det har også sine negative sider å trykke penger. Det blir som å tisse i buksa: varmt med det samme, men kaldt etter hvert. EUs sparepolitikk har gjort vondt verre, men det er ikke så lett å finne et alternativ som er bærekraftig i dagens situasjon.

Det er selvsagt ille for det greske folket som rammes av skyhøy arbeidsledighet, lavere lønninger og kutt i pensjoner. Problemet er at vekslende regjeringer over flere år har gitt falske forhåpninger. Da er det forståelig at velgerne nå har valgt en tredje vei. Men Tsipras har skapt en veldig stor fallhøyde for seg selv. 

Grekerne har levd over evne. Gjelden må betales, på en eller annen måte.

Les flere kommentarer på siste.no/meninger

Si din mening om denne saken i kommentarfeltet nedenfor

Resultatet kan fort bli en gresk tragedie.

Artikkeltags