Britene overrasker

Theresa May blir ny statsminister i Storbritannia.

Theresa May blir ny statsminister i Storbritannia.

Artikkelen er over 2 år gammel

Storbritannia får sin nye statsminister, allerede nå.

DEL

KOMMENTARDet konservative partiet har nemlig klart å skaffe en arvtaker etter David Cameron på rekordtid. Innenriksminister Theresa May (69) blir statsminister og får dermed den vanskelige oppgaven med å løfte Storbritannia ut av EU.

23. juni stemte et knapt flertall av det britiske folket for at Storbritannia skal forlate EU. Statsminister David Cameron varslet at han ville gå av som statsminister til høsten, og det konservative partiet startet så prosessen med å peke ut en ny partileder og dermed også ny statsminister. Det ble lagt opp til at avgjørelsen skulle tas på landsmøtet i partiet i september.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Men brikkene falt heldigvis på plass raskere enn tenkt. Den ene aktuelle kandidaten etter den andre kastet inn håndkleet. På kort tid sto partiet bare igjen med Theresa May, og da var saken klar. David Cameron kan gjøre kort prosess og overlate stafettpinnen til henne.

Mange trodde at den store frontfiguren i brexit-kampanjen, Boris Johnson, skulle bli ny statsminister, men den tidligere så populære London-ordføreren var raskt ute med å kunngjøre at han var uaktuell. Til slutt sto det mellom energiminister Andrea Leadsom og Theresa May. Leadsom spilte høyt og dumt ved å si at hun som trebarnsmor ville bli en bedre statsminister enn den barnløse May. Denne uttalelsen vakte voldsomme reaksjoner og førte til at rolige og sindige May fikk økt sympati og støtte. Dermed var løpet i realiteten kjørt.

Theresa May blir ingen ny britiske jernkvinne som Margaret Thatcher, men mange sammenlikner henne med Tysklands Angela Merkel. Det er slett ikke noe dårlig stempel å få i den situasjonen som Storbritannia og EU nå er i. May er EU-tilhenger, men hun lå veldig lavt i valgkampen i forkant av folkeavstemningen. På den annen side har Theresa May gjort det klinkende klart at brexit er brexit. Hennes oppgave blir å samle partiet og få Storbritannia ut av EU på skikkelig vis.

Nå ser det altså ut for at brexit-prosessen kan komme raskere i gang enn det man først trodde. Det er fordel for alle parter, både Storbritannia og EU. Også for utenforlandet Norge vil det være bra med en rask avklaring på hvilken tilknytning britene får til EU. Det syns veldig uklart hva som her kan bli løsningen.

Også for utenforlandet Norge vil det være bra med en rask avklaring på hvilken tilknytning britene får til EU.

Men det er flere skjær i sjøen. Liberaldemokratenes Tim Farron krever nyvalg. Det hører med til historien at Theresa May var blant dem som krevde nyvalg da Labours Gordon Brown tok over etter Tony Blair i 2007. Argumentet var at Brown ikke hadde et tilstrekkelig demokratisk mandat. Nå møter Theresa May seg selv i døra, den berømte i Downing Street Number 10.

Artikkeltags