Støres strategi

Vi må tolke Jonas Gahr Støres frieri til sentrum først og fremst som godblunking til KrF, skriver ANBs kommentator.

Vi må tolke Jonas Gahr Støres frieri til sentrum først og fremst som godblunking til KrF, skriver ANBs kommentator. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Ap-leder Jonas Gahr Støre frir enda klarere til sentrumspartiene foran høstens valg.

DEL

KOMMENTARDette var beskjeden i talen på Ap-landsmøtet torsdag. Her skisserte Ap-lederen at høstens valg står mellom to tydelige alternativer: Et Norge der høyrepartiene styrer i fire nye år, eller et Norge der «Arbeiderpartiet og sentrum tar ansvar sammen».

Formelt sett holder Ap-lederen døra åpen til alle partiene som ønsker å skifte ut dagens Høyre/Frp-regjering, men det synes å være en dårlig skjult hemmelighet at Støre ønsker seg KrF med på laget. Og det var neppe tilfeldig at SV ikke ble nevnt i samme åndedrag som sentrum. Støre benekter riktignok at han har støtt SV ut i kulda. Ap-lederen poengterer at han gjentatte ganger har vist til at Ap kan styre sammen med SV og Senterpartiet. Og så slår han fast at sammensetningen av en ny regjering vil avhenge av valgresultatet.

For å rydde opp i det politiske landskapet er det nyttig å minne om samarbeidssignalene fra de mest aktuelle partiene. Senterpartiet vil ha en «Sp/Ap-basert» regjering. KrF og Venstre vil erstatte Frp i en borgerlig regjering, men haken ved det ønsket er at en slik regjering ikke vil få støtte fra Frp. Samtidig har statsminister Erna Solberg vært tydelig på at hun ikke vil velge bort noen av borgerlige partiene.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Dermed vil KrF og Venstre mest trolig måtte gå over på en plan B, men ingen sentrale politikere i disse to partiene vil røpe hva som kan være en spiselig sekundærløsning. KrF-leder Knut Arild Hareide har imidlertid ikke stengt døra til Ap. I et svakt øyeblikk har Venstre-leder Trine Skei Grande truet med å felle dagens regjering for å få innpass hos Erna Solberg, men det synes lite sannsynlig at Venstre kommer til å sørge for at Jonas Gahr Støre blir statsminister.

På denne bakgrunn må vi tolke Støres frieri til sentrum først og fremst som godblunking til KrF. Dette er en strategi som, etter det vi forstår, er godt forankret i Arbeiderpartiets sentralstyre. Senterpartiet blir regnet som bankers, mens det er få som ser det som sannsynlig at SV blir med i en Støre-regjering.

Ap-lederen poengterer at han gjentatte ganger har vist til at Ap kan styre sammen med SV og Senterpartiet.

Vi merker oss imidlertid at LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen mener det er viktig at SV kommer godt over den magiske sperregrensen. SV-leder Audun Lysbakken har sagt tydelig ifra at partiet vil bidra til å felle dagens regjering. Han ser da for seg to alternative løsninger; enten at SV går inn i en Støre-regjering eller inngår en samarbeidsavtale etter modell av den KrF og Venstre har med Erna Solbergs regjering.

KrF holder landsmøte neste helg. Her vil det neppe bli snakket høyt om plan B. Støre må smøre seg med tålmodighet til etter valget. Om Hareide har pokeransikt så lenge, gjenstår å se.

Artikkeltags