Du store kineser!

Norges utenriksminister Børge Brende i møte med Kinas statsminister Li Keqiang mandag.

Norges utenriksminister Børge Brende i møte med Kinas statsminister Li Keqiang mandag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norge og Kina er igjen på talefot.

DEL

KOMMENTARStatsminister Erna Solberg overrasket de fleste da hun mandag formiddag informerte Stortinget om at det er full normalisering av de politiske og diplomatiske relasjonene mellom Norge og Kina. Det har vært isfront mellom de to landene i seks år. Årsaken har vært det faktum at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid har omsider gitt resultater. Statsminister Erna Solberg avviser at normaliseringen skyldes at Norge har beklaget nobeltildelingen til den fengslede dissidenten. Hun bedyrer at dette ikke har vært et tema i de aktuelle samtalene med kineserne. Statsministeren understreker, som rett er, at Nobelkomiteen er uavhengig av norske myndigheter. Dette poenget har det vært vanskelig for kinesiske myndigheter å forstå eller ville innrømme. Her er vi ved sakens vanskelige kjerne.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter.

Nå åpner det seg igjen mange muligheter for norsk næringsliv i Kina. Det er illustrerende for situasjonen at kursen på lakseselskapene spratt opp på børsen da nyheten om normaliseringen ble kjent. Utenriksminister Børge Brende sier at Norge og Kina nå er enige om umiddelbart å ta opp igjen arbeidet med en frihandelsavtale mellom landene. Det hører med til historien at USAs påtroppende president Donald Trump paradoksalt nok har valgt en proteksjonistisk og mer konfronterende linje overfor Kina. Resultatet kan bli handelskrig.

Amnesty Norge frykter at den nye avtalen mellom Norge og Kina vil frita kineserne for norsk kritikk. Statsminister Erna Solberg vil ikke være med på at Norge må opptre mer forsiktig overfor kineserne. Det er en klok tilnærming. Statsministeren understreket da også fra Stortingets talerstol at det er «naturlig å diskutere» å gjenoppta dialogen om menneskerettigheter. Norge må nemlig ikke unnlate å påpeke kinesiske overtramp i forhold til menneskerettigheter.

Både den forrige og den nåværende regjeringen har på ulike måter forsøkt å gjenskape et normalt forhold mellom Norge og Kina. Her har det vært avgjørende å bygge tillit uten å sette viktige prinsipper til side. Kina er verdens nest største økonomi, og slik sett betyr lille Norge dessverre ikke noe fra eller til. Norge har hatt mest å tape på en så langvarig isfront.

Politisk klokskap og diplomatisk kløkt har ført fram.

Avtalen mellom Norge og Kina er en fjær i hatten for statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og utenriksråd Wegger Strømmen. Det er i realiteten bare de tre som har visst om hva som konkret var på gang mellom Norge og Kina. Politisk klokskap og diplomatisk kløkt har ført fram. Du store kineser. Det er bare å ta av seg hatten.

Artikkeltags