Et svekket Telenor

Styreleder i Telenor, Gunn Wærsted, og konsernsjef Sigve Brekke møtte pressen onsdag.

Styreleder i Telenor, Gunn Wærsted, og konsernsjef Sigve Brekke møtte pressen onsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Styret i Telenor har tillit til Sigve Brekke som konsernsjef i selskapet.

DEL

KOMMENTARDet påstår styreleder Gunn Wærsted at hun også har. Problemet er bare at styrelederen i en periode ikke kan ha hatt den nødvendige tilliten til Brekke.

Det er i korthet situasjonen etter at styret i Telenor har forsøkt å rake kastanjer ut av bålet som ble tent opp onsdag i forrige uke. Da kunne nemlig Dagens Næringsliv fortelle at Wærsted i høst ba Brekke om å vurdere sin stilling. Men styrelederen hadde ikke ryggdekning i styret for å presse Brekke ut av jobben som konsernsjef. Bakgrunnen for Wærsteds bekymring var blant annet skjeletter som skal ha falt ut av skapet etter Brekkes periode som sjef for Telenors virksomhet i Asia.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter.

Pressekonferansen som Wærsted og Brekke holdt tirsdag var i stor grad et forsøk på å tildekke intern strid, men det skinte godt igjennom at det har pågått en hard maktkamp de to imellom. Wærsted bekreftet indirekte at hun har vært i mindretall i styret. Hun la nemlig stor vekt på at styret er et kollegium på elleve personer og at det ikke er styrelederen som ansetter eller avsetter. Wærsted ga ikke noen god forklaring på hvorfor hun har snudd i synet på om Brekke fortsatt er rett mann på toppen i Telenor eller ikke.

Wærsted forsøkte i stedet på å legge skylden på Dagens Næringsliv. Det blir å rette baker for smed. Vi skal være glade for å ha medier som klarer å avsløre slik maktkamp i store selskaper, spesielt når det gjelder et selskap hvor den norske staten eier 54 prosent. På den måten har vi nå fått Wærsted til å innrømme at striden mellom styreleder og konsernsjef har dreid seg om tre viktige områder: Strategi, etterlevelse av eget regelverk og innenfor lederskap og styringsstruktur.

Det har blitt skikkelig krøll på en sprakende Telenor-linje mellom Wærsted og Brekke.

Sigve Brekke fikk en dårlig start som konsernsjef i Telenor da bladet Kapital kunne avsløre at han i sin CV hadde påberopt seg en bachelorgrad i økonomi og administrasjon som han ikke har. Brekke var av mange regnet som favoritt til jobben, men det var likevel noen skjær i sjøen. Næringsminister Monica Mæland (H) ba nemlig Telenor-styret om å se spesielt etter en mulig kvinne som ny toppsjef. Det ble likevel Brekke, men Telenor fikk etter hvert en kvinnelig styreleder gjennom Gunn Wærsted.

Det har blitt skikkelig krøll på en sprakende Telenor-linje mellom Wærsted og Brekke. Den siste tids turbulens rundt Telenor har skadet selskapet. Næringsminister Mæland sitter maktesløs på sidelinja. På den annen side har Sigve Brekke kommet ut som en slags vinner. Den store taperen er styreleder Gunn Wærsted. Hun blir neppe lenge i det vervet. Styreleder og konsernsjef må være på samme frekvens.  

Artikkeltags