IOCs feige vedtak

IOC valgte ikke å utestenge Russland fra OL

IOC valgte ikke å utestenge Russland fra OL Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den Internasjonale Olympiske Komite (IOC) har besluttet ikke å utestenge Russland fra OL i Rio.

DEL

MeningerDet overlates til de enkelte forbund å avgjøre om russiske utøvere skal få delta eller ikke, og det blir opp til utøverne selv å bevise at de ikke har vært dopet. IOCs vedtak er derfor intet fritt fram for russisk deltakelse, og konsekvensen blir nok at den russiske OL-troppen blir mindre enn tidligere.

Dette er likevel en feig avgjørelse, der IOC sier nei til å ta en ledende rolle i kampen mot doping. Kampen overlates i stedet til de ulike forbundene, hvorav flere tidligere har gjort lite for å rydde opp i egen idrett. Det er også svært kort tid igjen til OL, og mange forbund mangler både ressurser og reglement til å foreta en grundig gjennomgang av hver enkelt utøvers bakgrunn. 

Blant dem som har kritisert IOCs vedtak er kulturminister Linda Hofstad Helleland (H). Hun mener det systematiske preget den russiske dopingen har hatt, krever strengere reaksjoner. Og idrettspresident Tom Tvedt sier til Aftenposten at idretten ikke kan leve med «Russlands systematiske dopingregime».

De peker begge på det sentrale punkt i saken. Dette dreier seg ikke om enkeltutøvere som har misforstått, eller på eget initiativ har tatt en sjanse på å bruke doping. Det dreier seg om et statlig initiert, helt systematisk forsøk på å lure dopingkontrollene. Gjennomført av de samme organer som skulle stått for kontrollen.

Dette er en type systematisk doping vi ikke har sett eksempler på siden Østblokkens idrettsprogrammer brøt sammen. Den gang manglet man beviser på det som senere er blitt avslørt, nå har man dem. Det er også grenseløst naivt å tro at dette er en praksis som ikke har vært godkjent helt til topps i det russiske, politiske system, toppet av en svært idrettsinteressert president.

Deri ligger nok også noe av forklaringen på IOCs feighet. Et utestengelsesvedtak fra deres side ville blitt oppfattet som et slag i ansiktet på Putin, noe som på sikt kan true IOCs «produkt» og deres store inntekter fra OL. Da lever man åpenbart bedre med å fornærme idretten i mer demokratiske land, hvorav stadig flere uansett betakker seg for å arrangere OL.

Det er også talende at IOC lar særforbundene bestemme, unntatt på ett punkt. IOC overprøver Det Internasjonal Friidrettsforbundet, og nekter dopingavslører Julia Stepanova å stille i OL under nøytralt flagg. Varsleren Stepanova utelukkes altså fra OL, mens de hun varslet om fremdeles har en åpning for å delta.

President Putin har tidligere kalt Stepanova «Judas», og nikker nok fornøyd til IOCs vedtak. Resten av verden har all grunn til å gremmes over en organisasjon som svikter så grovt i kampen mot doping.

Dette er likevel en feig avgjørelse, der IOC sier nei til å ta en ledende rolle i kampen mot doping

Stein Sneve, kommentator ANB

Artikkeltags