Omsorg for fagbevegelsen

Stortingsrepresentant Arve Kambe (H). (Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix)

Stortingsrepresentant Arve Kambe (H). (Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix)

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyres Arve Kambe hevder at regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven vil øke organisasjonsgraden. Begrunnelsen er at tillitsvalgte lokalt får mer makt.

DEL

KOMMENTAR– Ett av forslagene vi har er å ta bort vetoretten til de sentrale fagforeningene, til å si nei til å innføre alternative turnuser lokalt. Slik flytter vi makt til de lokale tillitsvalgte, sier Kambe til Dagsavisen. Han presiserer at Høyre er for et trepartssamarbeid, et organisert arbeidsliv, den norske modellen og å opprettholde en sterk arbeidsmiljølov.

– Det er to av tre parter som vil ha mer fleksibilitet i arbeidslivet, sa statsminister Erna Solberg nylig til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). På direkte spørsmål avviste statsministeren likevel at balansen mellom partene i arbeidslivet blir forrykket.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

Liberaliseringen av arbeidsmiljøloven er riktignok ingen rasering, men endringene går i feil retning. Vi får et tøffere arbeidsliv. Fagbevegelsens sentrale makt blir svekket. På den annen side får arbeidsgiverne lokalt større makt. Det må bety at balansepunktet flyttes. Vi kan vanskelig skjønne at statsministeren innerst inne kan tolke det annerledes.

I ord viser Høyres arbeidslivspolitiske talsmann god omsorg for fagbevegelsen, men dette står dessverre i sterk kontrast til det regjeringen faktisk gjør gjennom endringene i arbeidsmiljøloven. Poenget er at regjeringen her er på kollisjonskurs med en nærmest samlet fagbevegelse, og da spesielt ved å åpne for flere midlertidige ansatte. Når det gjelder den såkalte vetoretten for fagbevegelsen sentralt, er det grunn til å minne om at lokalt tillitsvalgte flest ikke ønsker å ha dette ansvaret alene. Det er lettere å stå imot presset her når man har ryggdekning fra forbundet sentralt.

Fagbevegelsens makt er i stor grad basert på retten til å inngå landsomfattende tariffavtaler. Trusselen bak ligger i streikeretten. På tilsvarende måte har arbeidsgiverne organisert seg i landsomfattende foreninger som på sin side kan stenge ansatte ute i en konfliktsituasjon. I Norge er vi i tillegg så heldige at vi har et godt trepartssamarbeid mellom regjeringen, fagbevegelsen og arbeidsgiverne.

For at disse ordningene skal kunne fungere, er vi avhengig av en høy grad av organisering. Det gjelder både for arbeidstakerne og arbeidsgiverne. Styrken ligger i å ha sentral makt som kan settes bak kravene. Det poenget har ikke Arve Kambe forstått når han argumenterer for å gi mer makt til lokale tillitsvalgte.

Jo flere medlemmer som står bak, jo sterkere står man. Alternativet blir splitt og hersk. Det har fagorganiserte mest å tape på.

Les flere kommentarer på siste.no/meninger

Si din mening om denne saken i kommentarfeltet nedenfor

Vi får et tøffere arbeidsliv

Artikkeltags