Ap og Lofoten

Selv en utredning av konsekvenser i Lofoten er for sterk kost for store deler av Ap, skriver ANBs kommentator.

Selv en utredning av konsekvenser i Lofoten er for sterk kost for store deler av Ap, skriver ANBs kommentator. Foto:

Ap-ledelsen har laget et Lofoten-kompromiss.

DEL

KOMMENTARDermed ligger det an til et samlende vedtak i det betente spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja på partiets landsmøte i april.

Løsningen er å slå en ring rundt indrefileten i Lofoten, opprette nasjonalpark og definere en petroleumsfri sone i et belte på 50 kilometer fra land. På den annen side vil Ap åpne for å konsekvensutrede det sørlige området som går under betegnelsen Nordland 6. Men Ap snur og setter de aktuelle områdene utenfor Vesterålen og Troms på vent i neste stortingsperiode.

Dette er et typisk kompromiss, altså en løsning som de færreste er fornøyd med. Oljeindustrien er svært skuffet. Det samme er miljøbevegelsen. Men realpolitisk har Ap-ledelsen klart å forene sterke fronter i partiet. Alternativet kunne fort ha blitt et tvert nei til utredning av olje- og gassmulighetene i de svært så lovende områdene utenfor Nordland og Troms. En rekke fylkeslag i Ap har enten vedtatt eller signalisert vilje til å bevare Lofoten oljefritt. Selv en utredning av konsekvenser er for sterk kost for store deler av Ap.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Nå vil oljeindustrien bli avspist med å få utredet under halvparten av arealet som det egentlig er ja-flertall for i landets nasjonalforsamling, men som småpartier i årevis har nedlagt veto mot. Selv mer fakta har politikerne i realiteten sagt nei til å få på bordet, nærmest i redsel for at oljeindustrien her skulle få lillefingeren.

Også i neste stortingsperiode vil småpartier kunne hindre en ny regjering, enten den ledes av Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre, fra å sette i gang en konsekvensutredning for eventuelle nye oljeområder utenfor Lofoten. På den bakgrunn har det nærmest akademisk interesse hva som blir Arbeiderpartiets nye standpunkt. Men dersom Erna eller Jonas blir fristilt fra småpartiene, blir det avgjørende hva Ap, Høyre og Frp kan få til i fellesskap.

Selv mer fakta har politikerne i realiteten sagt nei til å få på bordet.

Det mest interessante, og oppløftende, er imidlertid argumentasjonen som Ap bruker for å sette oljebremsene på. Et legitimt hensyn til fiskerinæringen, reiselivet og vern av unike naturområder trekkes fram. Klima blir forbilledlig ikke nevnt. Klimautfordringene må nemlig løses globalt. Etterspørselen er problemet, ikke tilgangen på olje og gass. Da spiller det ingen negativ rolle om det blir olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Snarere tvert om, for norsk olje- og gassutvinning er renest i verden og dermed en del av klimaløsningen i en overgangsperiode.

Verden vil trenge hver norsk oljedråpe i mange tiår framover. Ap-leder Jonas Gahr Stør har tatt mest hensyn til interne Lofoten-problemer. Landets og verdens utfordringer kommer dessverre i andre rekke.

Artikkeltags