Het strid om oljetempo

Fellesforbundet og forbundet Industri Energi krever full gass på sokkelen.

Fellesforbundet og forbundet Industri Energi krever full gass på sokkelen. Foto:

LO-familien strides internt om tempoet i oljevirksomheten.

DEL

KOMMENTARDet har blitt tydelig avslørt under Arendalsuka. Fellesforbundet og forbundet Industri Energi krever full gass på sokkelen gjennom et stort oppslag i VG. Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag, EL og IT-forbundet pluss Handel og Kontor arrangerte torsdag et møte der temaet var om det er mulig å beholde velferd og arbeidsplasser samtidig som det sies stopp i ny oljeleting.

– Norsk ungdom må forstå at det fortsatt er 40–50 år igjen for norsk oljevirksomhet, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til VG. Han får følge av lederen for Industri Energi, Frode Alfheim. Disse to LO-forbundene har også de aktuelle bransjeorganisasjonene i NHO i ryggen. Sammen stiller de fem oljekrav som de vil ha svar på i valgkampen. Hovedkravet er å få tilgang til nye letearealer.

Kravene om full gass står i grell kontrast til det nevnte møtet i Arendal. Her var hovedbudskapet at Norge må slutte å lete etter mer olje og gass. Hensynet til klimaet på kloden er begrunnelsen, og konklusjonene blir underbygget av en rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse AS. 

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

– Er dette mulig å finansiere? Ja, men det blir ikke lett. Enten må man øke momssatsen vesentlig, eller så må man ta vekk alle skattemessige fordelsbehandlinger. Eller så kan man trekke dette fra oljefondet, sa rapportens forfatter Rolf Røtnes ved Samfunnsøkonomisk analyse da rapporten ble debattert.

63.000 personer kan da komme til å miste jobben. For å demme opp for det, må staten enten tappe oljefondet eller øke skatter og avgifter betraktelig. Ifølge forskerne kan prisen bli nesten 100 milliarder årlig. Fram til 2060 må offentlige investeringer øke med over 4100 milliarder.

Det hjelper ikke kloden det spøtt om Norge ensidig slutter å lete etter olje og gass.

Poenget er at klodens klimautfordringer må løses globalt. Klimagassene kjenner ikke landegrenser. Etterspørselen i verden må begrenses. Vi må eksempelvis begrense bruken av biler som går på bensin og diesel. Olje- og gassproduksjonen kommer så som et resultat av dette.

Derfor hjelper det ikke kloden det spøtt om Norge ensidig slutter å lete etter olje og gass. Andre land kommer i en slik situasjon til å øke sin produksjon, så lenge verden i mange tiår kommer til å trenge mer energi. Overgangen til fornybar energi må gå parallelt med at Norge og verden blir mer uavhengig av olje, gass og kull. Og så må vi ikke glemme at hver åttende krone på statsbudsjettet er en oljekrone.

Det er lite fruktbart når deler av LO-familien står hver på hver sin tue og slår hverandre i hodet med motstridende budskap. Hvorfor heller ikke arrangere et felles møte og ta det interne oppgjøret der? Vi heier på Eggum & co.

Artikkeltags