Den norske boligbobla

Finansminister Siv Jensen i munter passiar med OECD-direktøren Bob Ford.

Finansminister Siv Jensen i munter passiar med OECD-direktøren Bob Ford. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norsk økonomi er robust, men sårbar for lave oljepriser og høye boligpriser.

DEL

KOMMENTAR Det er i korthet beskjeden Norge får fra ekspertene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Medisinen som skrives ut i OECD-rapporten er lavere skatt, mindre støtte til landbruket, færre kommuner og flere midlertidige ansatte.

– Rapporten gir mye støtte til reformer som regjeringen har satt i gang, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NTB. Hun mener at OECD har levert en svært relevant analyse av situasjonen for norsk økonomi. På ett punkt vender imidlertid finansministeren tommelen ned. Det er ikke aktuelt for regjeringen å øke eiendomsskatten. For å dempe faren for en boligboble, anbefaler OECD enten å fjerne rentefradraget i skatten eller øke eiendomsskatten på boliger.

Du kan også følge de daglige kommentarene via Twitter

OECD ber videre norske politikere om å innføre nye «fartsgrenser» for oljepengebruken. Norge har nemlig dårligere råd enn vi trodde da oljeprisene var mellom 50 og 100 dollar fatet. De siste dagene har oljeprisen ligget på under 30 dollar.  OECDs råd er i tråd med anbefalingene som regjeringens eget ekspertutvalg kom med i fjor høst. Allerede i 2012 foreslo sentralbanksjef Øystein Olsen å endre handlingsregelen til tre prosent.

Verken regjeringen eller opposisjonen har konkret foreslått å endre den såkalte handlingsregelen. Den sier at staten bør bruke rundt fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår, mindre i gode tider og mer i dårlige tider. I år er riktignok oljepengebruken anslått til rundt 2,8 prosent, så det er langt opp til den magiske fireprosenten. Men den nye virkeligheten tilsier at det bør være mer samsvar mellom den formelle og den reelle rettesnoren.

Finansminister Siv Jensen nøyer seg med å slå fast at Norge - på kort sikt - har et betydelig handlingsrom. Indirekte sier hun dermed at det ser dårligere ut på lengre sikt. Da er det på tide at hun og regjeringen handler gjennom å ta kraftige grep allerede nå. Det blir enda tøffere å vente.

– Lave renter kan skape en farlig situasjon. Man kan aldri se en boble mens man er i den, sier visedirektør Bob Ford i OECD. Han spår at boligprisene kan komme til å falle betydelig. Dette er en advarsel norske politikere bør ta alvorlig. Det hører med til bildet at regjeringen har innført strengere kapitalkrav overfor bankene og skissert en biligstrategi som skal gi bedre samsvar mellom tilbud og etterspørsel, men det er fortsatt fare for et boligkrakk.

Vi som er inne i den norske boligbobla har tydeligvis problemer. Da er det nyttig at noen andre kan se og påpeke dette faretegnet utenfra.

Det blir enda tøffere å vente.

Artikkeltags