Idrettens edruelighet

Idrettspresident Tom Tvedt har måttet svare for alkoholservering i Idrettsforbundets regi.

Idrettspresident Tom Tvedt har måttet svare for alkoholservering i Idrettsforbundets regi. Foto:

Toppledelsen i Norges idrettsforbund er igjen i hardt vær.

DEL

Nok en gang er det gamle synder i form av dyre middager og godt drikke som er temaet. Reiseregningene som omsider er lagt fram, viser at måtehold og edruelighet ikke har stått i høysetet.

KOMMENTARPressen har gasset seg med 16.000 bilag fordelt på 1.100 reiseregninger. OL i London i 2012 synes å skille seg spesielt dårlig ut. Toppen av kransekaka må ha vært da 36 gjester med flere idrettstopper i spissen koste seg med mat pluss 54 flasker vin, en halv kasse øl og 46 drinker. Regningen ble på rundt 50.000 kroner. Samlet ble det brukt drukket og spist for 240.000 kroner på den samme restauranten under dette OL-arrangementet.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Idrettstoppene har i lang tid nektet pressen innsyn i bilagene, men et samlet idrettsting gikk tidligere i år inn for full åpenhet, også med tilbakevirkende kraft. Dermed har vi nå i to runder fått et klarere bilde av hva idrettens penger har gått til ved aktuelle festligheter.

Idrettsforbundets rause pengebruk under de internasjonale arrangementene står i grell kontrast til dugnadsånden og vaffelstekingen som preger aktivitetene på grasrota i norsk idrett. Derfor er det forståelig at mange på grunnplanet reagerer. På den annen side er det, vi kan like det eller ikke, et faktum at idrettens fremste menn og kvinner må strekke seg langt for å gjøre de norske hosene grønne i kampen om å få internasjonale arrangementer til Norge.

Åpenhet er viktig for å sikre tillit og legitimitet. Det er spesielt viktig i idrettsbevegelsen. Samtidig er det prisverdig at det i år er innført nye og svært stramme regler for å få dekket utgifter til alkohol. Tidligere mangel på sunn fornuft har kanskje ført til at disse reglene ble strammere enn de strengt tatt burde. Men her har idrettstoppene i tilfelle seg selv å takke.

– Vi skulle vært mer restriktive med alkohol, innrømmer idrettspresident Tom Tvedt. På direkte spørsmål om han vil si unnskyld til grasrota i norsk idrett svarer Tvedt et kontant nei. Han sier at han «i utgangspunktet har vært opptatt av at styret må snu dette». Det var en underlig forklaring som føyer seg inn i en rekke med unnvikende svar som Tvedt har servert ved flere korsveier i denne saken.

Idrettsforbundets rause pengebruk står i grell kontrast til dugnadsånden og vaffelstekingen som preger aktivitetene på grasrota i norsk idrett.

Idrettspresidentens svar står også i grell kontrast til uttalelsene som idrettsforbundets kommunikasjonssjef Niels Røine ga på NRK Dagsrevyen torsdag. Røine hadde slett ikke problemer med å si unnskyld på forbundets vegne. Her svikter tydeligvis den interne kommunikasjonen. Tom Tvedt har mye å tjene på en litt mer ydmyk holdning i denne saken. Høy sigarføring gjør bare vondt verre.


Artikkeltags