100 dager med Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre har lansert ti punkter som han vil gjennomføre på de første 100 dagene dersom han blir statsminister. Her fra et skolebesøk i Kristiansund mandag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har lansert ti punkter som han vil gjennomføre på de første 100 dagene dersom han blir statsminister. Her fra et skolebesøk i Kristiansund mandag. Foto:

Jonas Gahr Støre forsøker å komme politisk på offensiven.

DEL

KOMMENTARAp-lederen lanserer ti punkter som han vil gjennomføre på de første 100 dagene dersom han blir statsminister.

– Det er veldig vanlig i demokratiske land at partier før et valg forteller hva som er det første de konkret vil gjøre. Amerikanerne snakker ofte om det. Jeg synes det er en fin måte å illustrere hva som fra dag én blir forskjellig, sier Støre som begrunnelse.

Dette er i korthet de ti Ap-punktene: Den generelle adgangen til midlertidige ansettelser skal fjernes, 1.000 flere lærere i småskolen, sykehusene får tre milliarder kroner mer, satsing på miljøteknologi, statstilskudd for bedre sykehjem, fedrekvoten økes til 14 uker, ungdom slipper egenandel hos fastlegen, mer norskopplæring for asylsøkere, nei til flere private eiere i Telenor pluss to til tre milliarder mer til kommunene.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Dette er god Ap-politikk som kan gi partiet et løft den siste uka før valget. Forskjellene i politikken blir med dette forbilledlig tydeliggjort, siden det etter Støres mening dreier seg om forslag som Høyre og Frp aldri ville ha gått inn på.

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg mener at Støre har glemt punkt 11: Kraftige skatte- og avgiftslettelser. Det var en høyst ventet innvending fra Solbergs side, men her bør statsministeren avkreves motsvar. Mens Ap-lederen er klar på at skattene må økes med inntil 15 milliarder kroner i løpet av de fire neste årene, vil ikke Høyre-lederen engang antyde hvor store skattelettelser det kan bli dersom hun får fortsette som statsminister. Det er feigt av Erna Solberg å være ullen på dette punktet.

På den annen side har Erna Solberg et poeng når hun påpeker at alle de ti Ap-punktene handler om å bruke mer penger på offentlig sektor, mens ingen av dem skaper vekst og jobber i privat sektor. Ap-strategene må ha sovet i timen, og dermed sørget for at Erna Solberg kan innkassere et svært så billig poeng. For Ap har da vitterlig politikk som kan skape vekst i privat sektor. Ap-budskapet i valgkampen har jo vært at det må settes inn tiltak for å øke andelen nordmenn som er i jobb. Punkt nummer én på lista burde ha vært en strategi for nettopp dette.

Dette er god Ap-politikk som kan gi partiet et løft den siste uka før valget.

Det hører med til historien at de fleste partiene er enige om å satse kraftig på samferdsel, politi og forsvar de neste årene. På toppen av dette kommer Ap-løftene for de første 100 dagene. Da blir det et lite handlingsrom igjen når oljeinntektene minker og eldrebølgen trenger sitt. Men her er det statsminister Erna Solberg som har mest å svare for, siden ytterligere skattelettelser vil måtte spise av det lille handlingsrommet. Solberg må bevise at lavere skatter ikke går på bekostning av velferd og andre offentlige oppgaver. På dette punktet har Ap-leder Støre et godt poeng.

Artikkeltags