Ap lekker alle veier

Ap-leder Jonas Gahr Støre burde kunne gjøre det bedre i opposisjon enn det Stoltenberg klarte i posisjon, skriver ANBs kommentator.

Ap-leder Jonas Gahr Støre burde kunne gjøre det bedre i opposisjon enn det Stoltenberg klarte i posisjon, skriver ANBs kommentator. Foto:

Arbeiderpartiet sliter i bratt motbakke ved innspurten til årets valg.

DEL

KOMMENTARMeningsmålingene viser en oppslutning godt under det magiske 30-tallet. Det er langt opp til 30,8 som Ap fikk da Jens Stoltenberg tapte regjeringsmakten for fire år siden. 

Ap-leder Jonas Gahr Støre burde kunne gjøre det bedre i opposisjon enn det Stoltenberg klarte i posisjon. Problemet for dagens Ap er at partiet lekker velgere alle veier. Mang en general kan fortelle at det er tungt å føre kriger på to fronter. Ap må kapre såkalte lillavelgere fra Høyre. Samtidig må Støre tette igjen på venstre flanke.

Flere meningsmålinger har vist at Miljøpartiet De Grønne kan komme på vippen. Det bruker statsminister Erna Solberg (H) for alt det er verdt, for å skremme lillavelgere bort fra Ap. På den annen side gir statsministeren Frp lov til å dobbeltkommunisere. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kan dermed opptre i fri dressur med et innvandringsbudskap som ikke er regjeringens politikk.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Ap-leder Jonas Gahr Støre angriper så Erna Solberg ved å gå løs på Listhaugs retorikk. Det er en risikabel strategi, for Ap-sympatisører kan feilaktig få inntrykk av at partiet vil gå i liberal retning i dette spørsmålet. Det kan slå tilbake som en boomerang fra høyre kant.

I fjor høst forberedte Ap-strategene seg på at de skulle kunne angripe regjeringen med økende ledighet og økonomisk krise som ammunisjon. Men nå peker disse pilene i riktig retning. Da er Støres budskap på at andelen nordmenn utenfor jobb er den store utfordringen. Dette er en utvikling som det er all grunn til å ta på alvor, men det er et budskap som er mye vanskeligere å selge.

Bakgrunnstallene i meningsmålingene viser at Ap lekker alle veier. Litt forenklet kan årsaken være at velgerne velger originalen, ikke den mer bleke kopien som det brede partiet Ap må representere. De som mener sentralisering er et stort problem, går til Sp. De som frykter økt skatt, går til Høyre. De som er skeptiske til innvandring, går til Frp. De som sier nei til mer oljeleting, går til MDG. De som vil ha hardere lut mot økede forskjeller, velger SV eller Rødt.

Det er en risikabel strategi av Jonas Gahr Støre å angripe Erna Solberg ved å gå løs på Sylvi Listhaugs retorikk.

Det bør være i alles interesse å løfte de store og viktige sakene i valgkamper, få fram det som skiller. Fellesoppgavene må finansieres med skatt. Regjeringspartiene har dessverre ikke villet tallfeste hvor mye skattene skal kuttes. Arbeidsmiljøloven må forsterkes ved blant annet å stramme inn igjen på mulighetene for midlertidige ansettelser.

Svært mange velgere sitter fortsatt på gjerdet, enten fordi de ikke bryr seg eller er usikre. Utfordringen er å få klargjort at det ikke er likegyldig hvem som får regjeringsmakt.

Artikkeltags