Ap sliter i motbakke

Jonas Gahr Støre kan paradoksalt nok komme til å bli statsminister selv om Ap gjør et dårlig valg, skriver ANBs kommentator.

Jonas Gahr Støre kan paradoksalt nok komme til å bli statsminister selv om Ap gjør et dårlig valg, skriver ANBs kommentator. Foto:

Det er fortsatt helt åpent hva som kan bli resultatet ved høstens valg om en snau måned.

DEL

KOMMENTARMeningsmålingene spriker, men vi ser likevel noen trender. Senterpartiet ligger an til å doble representasjonen på Stortinget og dermed bli valgets store vinner. På den annen side sliter Ap i motbakke, med mye dårligere tall enn det Jonas Gahr Støre kunne glede seg over før jul i fjor og fram til sommeren i år.

Snittet av de siste målingene gir Ap en oppslutning på rundt 30 prosent. Det er hakket lavere enn de 30,8 Ap fikk da Jens Stoltenberg tapte regjeringsmakten i 2013. Det hører samtidig med til historien at det solide borgerlige flertallet har krympet inn. De fire borgerlige partiene fikk til sammen 96 representanter på Stortinget i 2013. Det trengs 85 mandater for å ha flertall.

Erna Solberg synes å bli avhengig av at Venstre kommer seg over sperregrensen for utjevningsmandater. Uten en Venstre-gruppe på syv-åtte er Solberg i realiteten sjanseløs. Spørsmålet er så om noen Høyre-velgere vil stemme taktisk på Venstre, men også det er en farefull ferd siden Høyre har flere usikre mandater som da kan ryke.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Aviskommentatorer har denne uka forsøkt å finne en forklaring på hvorfor Ap nå sliter på målingene. Dagsavisens Hege Ulstein mener å tro at det er Ap-lederens flørt med KrF som nå slår negativt ut for Ap. Det er en tanke vi har vanskelig for å feste lit til, siden dette frieriet jo allerede var innledet da Ap hadde solid oppslutning på målingene.

Årsaken til at Ap ikke gjør det bedre i opposisjon er nok sammensatt. Mange velgere kjenner seg ikke helt igjen i Ap-lederens svartmaling av situasjonen. Arbeidsledigheten er på vei ned, og den økonomiske veksten i Norge går opp.

Strategene i Ap pustet lettet ut da Støre ble utropt til seierherre i mandagens partilederdebatt. Det var en solid vitamininnsprøyting for innspurten i valgkampen. Ap-ledelsen kan også trøste seg med at partiet historisk har gjort det dårlig på augustmålinger.

Mange velgere kjenner seg ikke helt igjen i Ap-lederens svartmaling av situasjonen.

Bakgrunnstallene i målingene forteller oss at Ap lekker i alle retninger. Bare 70 prosent av dem som stemte på Ap i 2013 sier nå at de vil stemme på partiet til Støre. Samtidig har 13 prosent av tidligere Ap-velgere satt seg på gjerdet. Disse er det nå om å gjøre å få ut av sofaen og fram til stemmelokalene.

Jonas Gahr Støre kan paradoksalt nok komme til å bli statsminister selv om Ap gjør et dårlig valg. Det vil bli en seier med bismak dersom det er Senterpartiets framgang som sørger for at Støre blir statsminister. Det vil se penere ut på valgdagen med et Ap på over 31 prosent. Jonas bør slå Jens-resultatet.

Artikkeltags