Ap tøffere på innvandring

Jonas Gahr Støre i møte med nordiske partikolleger, blant dem Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Jonas Gahr Støre i møte med nordiske partikolleger, blant dem Sveriges statsminister Stefan Löfven. Foto:

Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler en strengere linje i innvandringspolitikken.

DEL

KOMMENTARI forrige uke kom Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, Masud Gharahkhani, med signaler i en slik retning, og mandag ble Ap-leder Støre enda mer konkret. Ap-lederen kom under press ved at Sosialdemokratenes leder i Danmark, Mette Fredriksen, lovet en enda strengere holdning til innvandring. Hun foreslår blant annet at det ikke lenger skal være mulig å søke asyl fra Danmark, men skje fra mottakssentre i andre land. Støre avviser det danske forslaget, men han er åpen for en slik løsning i et større europeisk perspektiv.

- Jeg mener vi har behov for en grundig debatt i Europa om hvordan vi håndterer et system som favoriserer kriminelle nettverk, ikke hjelper de svakeste, som skaper svært utsatte situasjoner for mennesker på flukt og også belastninger på mottakerlandene, sier Støre.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Ap-lederen forsvarer retten til å søke asyl i Norge, og han mener det vil være problematisk for et lite land i Norden å opprette mottakssentre med akseptable standarder i Nord-Afrika. Men Støre er enig med sin danske partikollega i at det er riktig å satse på mottak av kvoteflyktninger gjennom FN-systemet. Samtidig er Støre klar på at han ikke vil overlate innvandringsdebatten til ytre høyre.

Det hører med til historien at innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) var raskt ute med å omfavne tankene fra de danske sosialdemokratene. Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Jon Engen-Helgheim, gikk også rett i strupen på Masud Gharahkhani da det samme temaet ble diskutert i Politisk kvarter på NRK tirsdag. Frp-talsmannen hevdet at Ap bare kommer med tomt prat. Gharahkhani var på sin side klar på at det europeiske asylsystemet er på bristepunktet.

Gharahkhani har sagt at utvalget han leder skal søke kunnskap i Sverige og Danmark. Her vil han se innvandringspolitiske ytterpunkter. Danskene har valgt en veldig streng linje, men også i Sverige har man tydeligvis lært av tidligere feilskjær. Samtidig er Norden avhengig av at Europa får orden på flyktningsituasjonen. Det er ikke nok å stenge murene. Økt hjelp i flyktningenes nærområder er påkrevd. I tillegg må alle landene i Europa prioritere å ta imot flere kvoteflytkninger.

Det er ikke nok å stenge murene.

Det er fornuftig av Ap å ta en ny innvandringsdebatt. Støre er modig som tar bladet fra munnen. Masud Gharahkhani er satt til å lede Ap-utvalget som skal utforme ny politikk på dette området. Utvalget skal komme med konkrete anbefalinger i august. Det er å håpe at Ap klarer å ta en fordomsfri og konstruktiv debatt. De ulike fløyene i Ap bør unngå å havne i skyttergravene. Ingen er tjent med en stillingskrig.

Artikkeltags