Aps nye skattelinje

Partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsmann Trond Giske presenterte Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett fredag.

Partileder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsmann Trond Giske presenterte Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett fredag. Foto:

Arbeiderpartiet står ikke lenger ved løftet om å skjerpe skattene med inntil 15 milliarder kroner de neste fire årene.

DEL

Ambisjonene jekkes ned som en følge av valgnederlaget. Ap-ledelsen har nemlig konkludert med at skattebudskapet ikke ble forstått.

KOMMENTAR– Tallet på 15 milliarder kroner kan det norske folk bare glemme. Vi kommer ikke dit, sier Ap-nestleder Trond Giske. Sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte Giske fredag partiets alternative statsbudsjett. Her går det fram at Ap vil øke skattene med 4,6 milliarder kroner neste år. Med dette mener Giske at Ap tar ut mesteparten av de planlagte skatteendringene for hele perioden.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Regjeringen legger opp til å kutte skattene med 3,7 milliarder neste år. Ap vil skjerpe skattene med 4,6 milliarder. Dermed blir avstanden 8,3 milliarder. Det hører med til historien at dagens regjering da samlet sett har redusert skattene med 25 milliarder.

Det største skattegrepet Ap tar er å skjerpe formuesskatten tilbake til nivået som gjaldt i 2013. De med millioninntekt må riktignok belage seg på økt skatt med Ap, men avstanden til regjeringens skattepolitikk blir mindre når Ap nå distanserer seg fra 15-tallet. Flere velgere kan dermed paradoksalt nok få problemer med å se hva som skiller Jonas fra Erna.

Det er spesielt interessant å merke seg at Ap har kopiert KrF-forslaget om å innføre full moms på brus og godterier. Dermed legger Ap indirekte press på de pågående budsjettforhandlingene på borgerlig side.

Det var prisverdig av Ap å tallfeste skatteløftet før valget. Høyre og Frp slapp dessverre unna med ikke å ville tallfeste sine skattelettelser. Giske mener at problemet med skatteløftet til Ap var at det ble oppfattet som et mål og ikke et absolutt tak. Ordet inntil var det de færreste som fikk med seg. Konkretiseringen av hva Ap skulle bruke de 15 ekstra milliardene til kom også for sent i valgkampen.

I etterpåklokskapens skarpe lys synes det klart at Ap nok tok for sterkt i med løftet om inntil 15 milliarder i økte skatter. Mange av de såkalte lillavelgerne kjøpte ikke dette skattebudskapet og satt hjemme i stedet for å stemme Ap. På den annen side er det en kjensgjerning av mange tidligere Ap-velgere gikk til SV og Senterpartiet. SV lovet jo atskillig høyere skatt enn det Ap gjorde og fikk solid framgang ved valget. Å føre krig på to fronter er en krevende oppgave, spesielt når det samme budskapet oppfattes forskjellig i to ulike leire.

Å føre krig på to fronter er en krevende oppgave.

På denne bakgrunn er det forståelig at Ap reduserer ambisjonene om skatteskjerpelser. I politikken er det ofte vanskelig å reversere tidligere politikk. Det blir som å få tannkremen tilbake på tuben.


Artikkeltags