Baksmell for KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk tapte kampen om KrFs veivalg. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad taper terreng på fersk meningsmåling.

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk tapte kampen om KrFs veivalg. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad taper terreng på fersk meningsmåling. Foto:

KrF er igjen under sperregrensen på Opinions måling for ANB.

DEL

KOMMENTARPartiet fikk et stort løft i forrige måned, i etterkant av talen der KrF-leder Knut Arild Hareide anbefalte å gå i regjering med Ap og Sp. Men KrF-landsmøtet i KrF ville det annerledes og endte med å vende blikket mot dagens regjering i stedet. Det har tydeligvis ført til mange skuffede KrF-velgere, skal vi tro det ferske partibarometeret.

Her får KrF en oppslutning på 3,8 prosent. Det er 1,2 prosentpoeng tilbake fra forrige Opinion-måling. 5,0 prosent var nok litt i overkant positivt i oktober, men også andre målinger ga KrF et løft i kjølvannet av Hareides modige budskap. Men nå er KrF altså nok en gang under den magiske sperregrensen på 4 prosent. 

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter. 

Det er også andre interessante trekk på Opinions novembermåling. Her er det rødgrønt flertall med Ap, Sp og SV. I tillegg får partiet Rødt en oppslutning på 4,9 prosent, noe som ville ha gitt en stortingsgruppe på ni dersom målingen var valg. Ap går fram 1,7 prosentpoeng og får 28,3 prosent.  

Nå er KrF nok en gang under den magiske sperregrensen på 4 prosent.

Den store smellen i målingen er det Frp som får, med en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng til 10,8 prosent. Frp må se seg slått av Sp, som kan notere 11,9 prosent. Det er grunn til å forvente et mer populistisk og dobbeltkommuniserende Frp i tiden framover. Fremskrittspartiets «dissens» på regjeringens ja til FNs plattform om migrasjon er et eksempel som trekker i den retningen. 

Vi skal være forsiktige med å overtolke små endringer som er innenfor feilmarginen. Men vi ser trender, som at Ap kan være i ferd med å reise seg. Mange vil nok være overrasket over at det politiske landskapet er forholdsvis stabilt i en periode hvor KrFs veivalg og ditto frieri fra Jonas Gahr Støre og ikke minst Erna Solberg har dominert den offentlige debatten og vært i medias søkelys. Striden om abortloven synes ikke å ha svekket Høyre, som tross alt har gått fram fra 25 til 26,2 prosent.

På den annen side har denne striden heller ikke gitt positivt utslag for KrF og partiets nye ledestjerne Kjell Ingolf Ropstad. Det interessante spørsmålet blir så om han klarer å få god uttelling i dragkampen om statsbudsjettet og stort gjennomslag for KrFs hjertesaker i regjeringsforhandlingene med Høyre, Frp og Venstre. 

Problemet er bare at statsminister Erna Solberg må ha flere godbiter på lager. Hun må i tillegg tilfredsstille Venstre og Frp, som også sliter med oppslutningen. Her er det krefter som trekker i ulike retninger. Erna Solberg vil være avhengig av at både KrF og Venstre kommer over sperregrensen og at Frp gjør det rimelig godt. For statsministeren må det være en mager trøst at Høyre går fram.

Artikkeltags