Blå krise i Sverige

Anna Kinberg Batra har blitt kritisert for sin lederstil i Moderaterna. Nå har hun trukket seg.

Anna Kinberg Batra har blitt kritisert for sin lederstil i Moderaterna. Nå har hun trukket seg. Foto:

Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna, er i dyp krise.

DEL

KOMMENTARPartileder Anna Kinberg Batra har trukket seg, og det må velges en ny leder på en ekstraordinær partikongress. Nå spekuleres det i om tidligere partileder, statsminister og utenriksminister Carl Bildt kan komme til å gjøre politisk comeback.

Moderaterna tapte regjeringsmakten i 2014. Nå er det sosialdemokraten Stefan Löfven som er statsminister for en mindretallsregjering. Moderaterna har slett ikke klart å utnytte tilværelsen i opposisjon til partiets fordel, snarere tvert om. Partiet har falt fra rundt 25 til 15 prosent på meningsmålingene, og nå er det innvandringsfiendtlige og ytterliggående Sverigedemokraterna (SD) som er landets nest største parti.

Anna Kinberg Batra har blitt kritisert for sin lederstil. I tillegg har hun foretatt strategiske valg som synes å ha vært skjebnesvangre. Jokeren i Sverige er nettopp SD, som de godt etablerte partiene har forsøkt å isolere politisk. Det har blant annet skjedd gjennom å endre budsjettsystemet, slik at det ikke lenger er nødvendig å ha flertall i Riksdagen for statsbudsjettet. Forslaget som får flest stemmer blir vedtatt. Så lenge SD ikke stemmer på budsjettforslaget fra de fire borgerlige partiene som samarbeider, så får Löfven & co. flertall for sitt budsjett. I Norge må det til sammenlikning være flertall for å få vedtatt et statsbudsjett.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er høyst udemokratisk når de «gamle» partiene i Sverige behandler SD og hver femte velger nærmest som spedalske. Tidligere i år tok Batra til orde for å ta SD inn i den politiske varmen, men da ble hun raskt straffet av velgerne. Moderaterna sank som en stein på meningsmålingene. Paradoksalt nok har det tydeligvis sin pris å ri demokratiske prinsipper.

Også når det gjelder forholdet til «nye» partier på høyresiden er det interessant å trekke en parallell til Norge. Fremskrittspartiet ble etter hvert tatt inn i den politiske varmen, og Erna Solberg har til og med tatt dette partiet med i sin regjering. På den måten har Frp blitt mer ansvarliggjort. Vi skal være varsomme med å dra sammenlikningen mellom Frp og SD for langt, for det er store forskjeller på disse partiene. Men her er det prinsippet og tankegangen som er poenget.

Det er høyst udemokratisk når de «gamle» partiene i Sverige behandler SD og hver femte velger nærmest som spedalske.

Det skal bli interessant å følge utviklingen i Sverige fram til valget på ny nasjonalforsamling neste år. Ekstra stor spenning knytter det seg nå til hvem som tar over som partileder for Høyres søsterparti. En fersk meningsmåling drar i retning av et comeback for Carl Bildt. «Det har jeg ingen kommentar til», svarer Bildt til at en tredel av partiets velgere vil ha ham. Om det bare er for å gjøre seg kostbar eller det er en reell mulighet, blir bare gjetning. Vi tar det som et tegn på at krisen hos Moderaterna er alvorlig.

Artikkeltags