Borgerlig spagat

Det var godværskyer over de fire borgerlige partilederne i august 2013.

Det var godværskyer over de fire borgerlige partilederne i august 2013. Foto:

Avstanden mellom de borgerlige partienes velgere har økt siden 2013.

DEL

KOMMENTARDet er konklusjonen i en meningsmåling som Respons analyse har utført for Aftenposten og Stavanger Aftenblad.

En større andel av velgerne til KrF og Venstre svarer at de ikke under noen omstendighet ønsker å samarbeide med Frp. På den annen side har Fremskrittspartiets velgere blitt mer skeptiske til å samarbeide med KrF og Venstre. I tillegg har den politiske avstanden mellom KrFs og Venstres velgere økt.

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har altså ikke klart å styrke relasjonene mellom de fire borgerlige partiene. Slik sett må det være en fattig trøst at det bare er Høyre som fortsatt er en populær samarbeidspartner på borgerlig side. Erna Solberg vil likevel ikke være med på at meningsmålingen kan tolkes som et tegn på et uklart borgerlig alternativ.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter

– Nei, det borgerlige alternativet er mer klart enn det er på rødgrønn side. Alle de tre andre partiene vil samarbeide med Høyre, sier Solberg til Aftenposten. Statsministeren bruker altså angrep på Ap-leder Jonas Gahr Støre som sitt beste forsvar og poengterer at Høyre er limet på borgerlig side.

Den aktuelle meningsmålingen bekrefter det vi lenge har hatt følelsen av. Avstanden mellom de fire borgerlige partiene har økt i løpet av fire år. Dette kommer da også til uttrykk i at KrF og Venstre nå har valgt en annen strategi enn den disse partiene gikk til valg på for fire år siden. I 2013 var budskapet at et borgerlig flertall skulle gi en borgerlig regjering. Nå er ledelsen i KrF og Venstre enda klarere på at de ønsker seg en regjering bare av Høyre, KrF og Venstre. Frp skal kastes på dør.

Men statsminister Erna Solberg kommer neppe til å dumpe Frp. Slik sett har ryggdekning i den ferske målingen om samarbeidsklimaet på borgerlig side. Blant Høyres velgere er det nemlig størst entusiasme for samarbeid med Frp. Det hører med til historien at Venstre-leder Trine Skei Grande, etter mye fram og tilbake, nå nærmest garanterer at et borgerlig flertall skal gi en borgerlig regjering.

Statsministeren bruker angrep på Ap som sitt beste forsvar.

KrF-leder Knut Arild Hareide er derimot klar på at KrF sannsynligvis går i opposisjon dersom førsteønsket ikke blir oppfylt. Samtidig synes det klart at KrF kan komme Ap-leder Jonas Gahr Støre til unnsetning dersom for eksempel Miljøpartiet De Grønne kommer på vippen i Stortinget. Hareide må balansere på en knivsegg fordi KrFs velgere er sterkt splittet på et eventuelt samarbeid med Ap. Men det er grunn til å merke seg at KrFs velgere har blitt noe mer positive til Ap på fire år.

Erna Solberg skulle bygge bro mellom de borgerlige partiene. Resultatet har blitt en skjør og vaklende hengebro.

Artikkeltags