Det er ingen menneskerett å få barn

Unge Høyres Sandra Bruflot og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner står på hver side i striden om eggdonasjon.

Unge Høyres Sandra Bruflot og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner står på hver side i striden om eggdonasjon. Foto:

Det blusser opp til ny strid om eggdonasjon i Høyre. Partiet er delt i spørsmålet.

DEL

KOMMENTARDet ligger dermed an til en skarp kampvotering på Høyres landsmøte rett over påske. Et flertall i partiets programkomité sier nei til å tillate eggdonasjon for kvinner, men både Unge Høyre og partiets kvinnenettverk har stor tro på at det blir et ja. I fjor utsatte Høyres landsmøte denne betente striden, men i år skal det konkluderes. Høyre må nemlig ha et standpunkt når bioteknologimeldingen skal behandles i Stortinget.

Det synes allerede klart at det er flertall på Stortinget for å si ja til eggdonasjon uavhengig av hva Høyre lander på, men debatten i Høyre vil likevel legge visse premisser for hvilke kriterier som skal legges til grunn. Ap, SV, Venstre og Fremskrittspartiet er nemlig for å gi kvinner en ny mulighet til å få barn ved å åpne for eggdonasjon. Høyre-nestleder Jan Tore Sanner har tvilt seg fram til et nei. På den annen side har eksempelvis SV tvilt seg fram til et ja.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det er om lag 40.000 ufrivillig barnløse her til lands. Meningsmålinger forteller også at et flertall av norske velgere vil tillate at en kvinne skal kunne få donert et egg fra en annen kvinne. Norge er ett av få land i Europa som ikke har åpnet for denne muligheten, og mange kvinner reiser derfor utenlands for å donert egg.

Det er for lengst åpnet for sæddonasjon i Norge, men det er ikke tillatt å være anonym sædgiver. Barn har dermed rett til få vite hvem som er den biologiske faren når barnet fyller 18 år. Dersom det også åpnes for eggdonasjon, blir bildet enda mer komplisert. Da får barnet en genetisk mor pluss en annen mor som bærer barnet fram. I så tilfelle blir det uklart hvem som er barnets biologiske mor.

Likestillingsargumentet brukes flittig blant tilhengerne av eggdonasjon. Problemet er bare at det halter å likestille egg med sæd. Donasjon av sæd lar seg enkelt utføre helt eller nesten helt naturlig, mens det må gjennomføres et teknisk inngrep når egg skal doneres. Ved eggdonasjon tukler man enkelt sagt med naturen. Gjennom alle tider har det vært klart at kvinnen som føder et barn også er barnets biologiske mor.

Vi må holde fast på noen etiske skanser.

På den annen side er det strutsepolitikk å lukke øynene for den teknologiske utviklingen. Det er høyst forståelig at barnløse par vil forsøke nye metoder for å skaffe seg barn. Og det blir forskjell på fattig og rik når løsningen bare finnes i våre naboland. Men vi må også holde fast på noen etiske skanser. Det er ingen menneskerett å få barn. Adopsjon og fosterbarn er gode alternativer. Vi kan like det eller ikke, men egg og sæd er ikke det samme. Derfor blir eggdonasjon misforstått likestilling.

Artikkeltags