Dødt løp mot valget

Siv Jensen (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan begge glede seg over en god meningsmåling, mens statsminister Erna Solberg (H) må tåle en tilbakegang.

Siv Jensen (Frp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan begge glede seg over en god meningsmåling, mens statsminister Erna Solberg (H) må tåle en tilbakegang. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Frp og Sp er klare vinnere i januarmålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

DEL

KOMMENTARDet er knapt borgerlig flertall, og trenden synes så langt å peke mot dødt løp mellom blokkene fram mot høstens stortingsvalg.

Frp-leder Siv Jensen kan glede seg over en oppslutning på 16,3 prosent. Det er partiets høyeste score siden mars i fjor. Senterpartiet får historisk gode tall som topper oppslutningen de siste ti årene. Arbeiderpartiet og Høyre går på den annen side litt tilbake.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har god grunn til å smile bredt. Han har reist kjerringa i et parti som lå med brukket rygg etter intern maktkamp. Under Vedums ledelse har Sp vunnet velgere ved å kjempe mot mange av Høyre/Frp-regjeringens reformer gjennom å sette merkelappen «sentralisering» på disse. Vedum har også, godt inspirert av Donald Trumps seier i USA og britenes EU-brexit, lyktes med å kjøre en kamp mot den såkalte eliten i Norge og EU.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Også deler av Fremskrittspartiet har lagt seg på noe av den samme linja og vunnet fram på det. Frp kan videre ha fått en langtidseffekt av bråket rundt den såkalte bilpakka før jul. Venstre synes i hvert fall ikke å ha kapret nye velgere i så måte. Arbeiderpartiets og Høyres tilbakegang er vanskeligere å finne årsakene til. Ap har nok manglet de store sakene å profilere seg på. Arbeidsledigheten har for eksempel holdt seg noenlunde stabil den siste tiden. Men også Høyre har gått tilbake. Det hjalp tydeligvis ikke i positiv retning at programkomiteens forslag nylig ble presentert.

Venstre har svært lav lojalitet hos tidligere velgere. Under halvparten av dem som stemte på partiet i 2013 holder fast på Venstre nå. Flukten har gått til Ap eller havnet blant de usikre. De som har forlatt SV har i størst grad satt seg på gjerdet. KrF har en stor lojalitet.

Valget i høst vil i stor grad bli en kamp om å passere det magiske firetallet.

Det mest interessante i målingen er imidlertid at både SV og Venstre ligger under sperregrensen for utjevningsmandater. Dersom SV spretter over firetallet, blir det rødgrønt flertall. Alt vil da ligge til rette for at Jonas Gahr Støre blir statsminister. På den annen side ber nok Erna Solberg til høyere makter for å få Venstre over sperregrensen. Det hører med til historien at Jonas Gahr Støre også har flertall dersom han klarer å lokke KrF over på sin side. Vi bør også ta med at Miljøpartiet De Grønne har vært stabilt under firetallet siden mai i fjor.

Partier som passerer sperregrensen får plutselig seks-åtte utjevningsmandater og dermed lett havner på vippen i Stortinget. Derfor vil valget i høst i stor grad bli en kamp om å passere det magiske firetallet. Vi går uansett en spennende valgkamp i møte. Åtte måneder er veldig lang tid i politikken.

Artikkeltags