En verdig fredspris

Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med årets fredspris.

Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen gratulerer Denis Mukwege og Nadia Murad med årets fredspris. Foto:

Nobels fredspris for 2018 går til gynekologen Denis Mukwege og IS-fangen Nadia Murad for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.

DEL

KOMMENTAR«Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser», heter det i nobelkomiteens begrunnelse. Kongolesiske Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Irakiske Nadia Murad er vitnet som har fortalt om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de to bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmenn kan bli stilt til ansvar.

Denis Mukwege har brukt store deler av sitt voksne liv til å hjelpe ofrene for seksualisert vold i krigsherjede Kongo. Han har kritisert den kongolesiske regjeringen og andre land for ikke å gjøre nok for å stanse bruken av seksualisert vold mot kvinner som strategi og våpen i krig.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Nadia Murad tilhører jesidi-minoriteten i det nordlige Irak. Som IS-fange ble hun utsatt for gjentatte voldtekter og overgrep. Murad var en av rundt 3.000 jesidi-jenter som ble offer for en planmessig strategi fra IS-hærens side. Etter tre måneder klarte hun å flykte, og fortalte da åpent om hva hun og andre var blitt utsatt for.

Mange eksperter hadde spådd at årets fredspris skulle gå nettopp til Mukwege og Murad. Politikere fra alle norske partier applauderer årets fredspristildeling. Det samme gjør ulike organisasjoner som er spesielt opptatt av hvem som hvert år får denne gjeve prisen. I år har nobelkomiteen «truffet planken». Utdelingen er helt i tråd med Alfred Nobels testamente, men den er også i tråd med tidsånden som er skapt i kjølvannet av Metoo-avsløringene.

Samtidig vil vi få minne om at Den norske Nobelkomite er, og skal være, uavhengig av regjeringen og Stortinget. Derfor må Stortinget være seg sitt ansvar bevisst ved oppnevninger av medlemmer til komiteen. Nobelkomiteen må ikke bli snill og servil. Det er viktig at komiteen blir gitt rom for å kunne irritere, og til og med provosere, land og makthavere når komiteen føler at det er på sin plass.

Nobelkomiteen må ikke bli snill og servil.

Årets fredspristildeling er ukontroversiell, men den er slett ikke ufarlig. Med stort mot og med fare for egen sikkerhet har Denis Mukwege og Nadia Murad bekjempet krigsforbrytelser og søkt rettferdighet for ofrene. Det hører med til historien at FNs sikkerhetsråd for ti år siden slo fast at bruken av seksualisert vold som våpen i krig og væpnede konflikter utgjør både en krigsforbrytelse og en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

Det er på høy tid at kvinner generelt og deres rettigheter spesielt blir anerkjent og beskyttet i krig. Årets fredspris vil i så måte bidra positivt.

Artikkeltags