Enighet som forventet

Nicolai Astrup (H), Helge André Njåstad (Frp), Terje Breivik (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ble til slutt enige om neste års statsbudsjett.

Nicolai Astrup (H), Helge André Njåstad (Frp), Terje Breivik (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ble til slutt enige om neste års statsbudsjett. Foto:

De fire borgerlige partiene ble onsdag enige om neste års statsbudsjett.

DEL

Partiene var i realiteten dømt til å bli enige, for alternativet hadde vært regjeringskrise. Og det vil verken KrF eller Venstre ha ved denne korsveien.

KOMMENTARRegjeringspartiene Høyre og Frp måtte strekke seg langt på flere saksområder. KrF vant en viktig seier ved at det nå innføres en norm for lærertetthet i skolen. Flere lærere kunne man raskt bli enige om, men verre var det med en norm som de tre andre partiene har store prinsipielle innvendinger mot. Men KrF satte hardt mot hardt og vant til slutt fram.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Regjeringspartiene klarte å berge fjerningen av den såkalte maskinskatten som i dag inngår i den kommunale eiendomsskatten. På den annen side blir avgiftene på sukker, sjokolade og drikkevarer økt. KrF ønsket i utgangspunktet å øke momsen på brus og godterier, men dette ble for komplisert å få til. Resultatet ble i stedet økte særavgifter på disse områdene.

I fjor høst ble det nesten regjeringskrise på budsjettet. Problemet var at regjeringspartiene stilte ultimatum på de bilrelaterte avgiftene. KrF og spesielt Venstre ville øke bilavgiftene som et bidrag for å redde klimaet på kloden. Løsningen ble til slutt en annen miljømessig vri.

Men i år la de fire partiene godviljen til. Denne gangen skulle det ikke bli så mye storm rundt budsjettforhandlingene. Og slik ble det da også. Bakteppet er valgresultatet, som ga fortsatt borgerlig flertall på Stortinget. Forskjellen er imidlertid at det ikke lenger ligger en bred samarbeidsavtale i bunnen.

KrF vil være et konstruktivt opposisjonsparti. Samtidig har KrF-leder Knut Arild Hareide gjort det klart at KrF ikke vil felle Erna Solbergs regjering ved første anledning. Dermed lå det i kortene at det måtte bli borgerlig enighet om statsbudsjettet for 2018.

For Venstre er situasjonen litt annerledes. Partileder Trine Skei Grand har langt på vei garantert at Høyre/Frp-regjeringen får sitte i fire nye år. Nå teller Venstre på knappene om partiet skal gå inn i regjeringen, til tross for at det i valgkampen nærmest ble slått fast at partiet ikke ville sitte i regjering med Frp.

Alternativet er at Venstre inngår en avtale med regjeringen som i det minste sikrer noen hjertesaker for Venstre. Fortsatt oljefredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er en slik sak.

I år la de fire partiene godviljen til.

Statsminister Erna Solberg må uansett belage seg på en tøffere parlamentarisk situasjon. I forrige periode hadde hun flertall med enten KrF eller Venstre. Nå er hun avhengig av å ha begge disse sentrumspartiene med på laget. Det blir som å bære fire sprikende staur.


Artikkeltags