EØS-avtalen under press

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen slår ring om EØS-avtalen.

EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen slår ring om EØS-avtalen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den 25 år gamle EØS-avtalen angripes fra flere kanter.

DEL

KOMMENTARVenstresiden i LO går til krig mot avtalen. Frp vil reforhandle deler av den. Det knyttes stor spenning til debatten på helgens landsmøte i Fremskrittspartiet og ikke minst utfallet på LO-kongressen til uka.

En meningsmåling Sentio har utført for Nei til EU forteller oss at 47 prosent av de spurte ønsker en folkeavstemning om EØS-avtalen. Bare 20 prosent er mot og 33 prosent svarer «vet ikke». EU/EØS-minister Frank Bakke-Jensen (H) sier det er uaktuelt å holde folkeavstemning. Han viser til at avtalen er vedtatt med over tre firedels flertall i Stortinget.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Det hører med til historien at et solid flertall i befolkningen i flere meningsmålinger har slått ring om EØS-avtalen. På denne bakgrunn vil det være skuebrød å holde en folkeavstemning. Professor Karen Helene Ulltveit-Moe mener Norge har vært kjempeheldig som har fått EØS-avtalen. Da den ble til for 25 år siden, trodde man at den skulle være midlertidig.

– Vi hadde nok aldri fått avtalen dersom man hadde ment at den skulle være permanent, sier Ulltveit-Moe til Klassekampen. Professoren poengterer at en handelsavtale kan gi Norge tollfrihet. Men det store problemet er ifølge Ulltveit-Moe alle de andre hindringene, som felles standarder og retningslinjer for en fri og rettferdig handel. Her har professoren helt rett.

EE/EØS-ministeren er forbilledlig krystallklar i sin advarsel til regjeringspartner Frp. Han mener det vil være «et håpløst prosjekt» å reforhandle EØS-avtalen. Han mener Norge da vil ende opp med en dårligere avtale. Da EØS-avtalen ble forhandlet fram, var Norge sammen med fem andre land på Efta-siden mot 12 EU-land. Nå blir det 27 EU-land mot tre på EØS-siden. Vi minner også om at 80 prosent av Norges eksport går til Europa.

Vi vil på det sterkeste advare mot å arrangere en folkeavstemning om EØS.

Frp-leder Siv Jensen er en varm tilhenger av å holde folkeavstemninger i viktige saker, men svarer unnvikende når vi spør om det er en god idé når det gjelder EØS-avtalen. Hun nøyer seg med å svare at Frp ikke har hatt noen diskusjon om dette. Ifølge Jensen er partiet opptatt av å forbedre dagens avtaleverk. Hun mener det ikke bør herske tvil om at EØS-avtalen har tjent Norge godt. Vi velger å tolke Frp-lederen i beste mening og krysser fingrene for at hun har kontroll på troppene.

Større grunn til bekymring er det derimot når det gjelder LO-kongressen. Her ventes det stor EØS-motstand. Poenget bør være å forbedre fagbevegelsens stilling gjennom å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen enda bedre.

Vi vil på det sterkeste advare mot å arrangere en folkeavstemning om EØS. Så lenge det ikke finnes noe avklart alternativ til EØS-avtalen, vil det være galimatias å begi seg inn på en slik vei.

Artikkeltags