Erna gir mindre gass

Budsjettet er overraskende stramt, og det mener vi er positivt, skriver ANBs kommentator om regjeringens statsbudsjett, her ved statsminister Erna Solberg (H).

Budsjettet er overraskende stramt, og det mener vi er positivt, skriver ANBs kommentator om regjeringens statsbudsjett, her ved statsminister Erna Solberg (H). Foto:

Ledigheten går ned, veksten er på vei opp og flere økonomiske piler peker i riktig retning.

DEL

KOMMENTARDerfor mener regjeringen at tiden er inne for å gi mindre gass i neste års statsbudsjett. Det holdes litt igjen på bruken av oljepenger.

Budsjettet er overraskende stramt, og det mener vi er positivt. Regjeringen bruker bare 2,9 prosent av oljefondet, og holder seg dermed under den magiske rettesnoren på tre prosent i handlingsregelen. Forlik og vedtatte planer legger beslag på mye av handlingsrommet i budsjettet. Det gjelder spesielt Forsvaret, samferdsel og det brede skatteforliket.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har begge vært klare på at de har hatt i tankene at det til slutt må bli en enighet med KrF og Venstre om budsjettet for 2018. Men allerede i starten klarer regjeringen å provosere budsjettkameratene. KrF misliker sterkt å fjerne skatteklasse 2. Både KrF og Venstre går mot ny avgift på tunge elbiler. Det er gode grunner for disse forslagene. De store utgavene av Tesla sliter ekstra på veiene. Energien som går med til produksjonen av de store bilene, må også tas med i klimaregnskapet. Skatteklasse 2 virker negativt på både integreringen og arbeidslinjen.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Regjeringen følger opp skatteforliket ved blant annet å sette selskapsskatten ytterligere ned og øke rabatten i formuesskatt for aksjer og driftsmidler. Det siste er en god Ap-idé der hensikten er å gjøre det like lønnsomt å investere i maskinpark som i leilighet nummer tre eller fire. Lavere selskapsskatt er også fornuftig, for det er dessverre en realitet at våre naboland har senket denne skatten betydelig. Men lavere selskapsskatt her til lands innebærer også at skatten på alminnelig inntekt må senkes. Regjeringen tar tilbake den sistnevnte lettelsen ved å øke trinnskatten for høye inntekter. Samlet gis det 3 milliarder i skattelettelser. Det vil dessverre gi mindre rom for å satse på velferd og gode formål i et trangt budsjett.

KrF og Venstre er i realiteten dømt til å bli enige med Høyre og Frp denne gangen.

Det interessante nå blir hvordan de borgerlige partiene i fellesskap skal kunne finansiere hjertesakene til KrF og Venstre. Her må det kuttes på andre områder, først for å reversere kutt som sentrumspartiene misliker og så finne rom for nye satsinger. Flere lærere per elev er et kostbart krav på KrFs ønskeliste. Kraftigere miljøtiltak er noe av det Venstre prioriterer.

Vi forventer harde tak i forhandlingene. Det kommer til å toppe seg om en måneds tid, men det blir neppe tilløp til regjeringskrise slik som i fjor høst. KrF og Venstre er i realiteten dømt til å bli enige med Høyre og Frp denne gangen. Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har nærmest garantert at de ikke vil felle Erna Solberg ved første anledning. Bordet fanger. Senere i perioden kan det bli tøffere.

Artikkeltags