Erna må balansere

Statsminister Erna Solberg holder sin halvårlige pressekonferanse før jul.

Statsminister Erna Solberg holder sin halvårlige pressekonferanse før jul. Foto:

Statsminister Erna Solberg (H) har fått en mer krevende situasjon etter valget.

DEL

Flertallet i Stortinget er mer skjørt, og i noen tilfeller må statsministeren regne med at regjeringen kommer i mindretall. Det skyldes at KrF har valgt rollen som konstruktivt opposisjonsparti og at statsministeren nå er avhengig av å ha både KrF og Venstre på laget. I forrige periode var det nok bare å ha ryggdekning fra ett av støttepartiene.

KOMMENTARDen borgerlige samarbeidsavtalen er også en saga blott. Det ble ingen suksess verken for Venstre eller KrF. Foran valget i 2013 forsøkte Erna Solberg å bygge bro mellom de fire borgerlige partiene. Det klarte hun bare delvis, for det endte jo med at Frp ble med i hennes regjering mens KrF og Venstre i stedet altså inngikk en samarbeidsavtale.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

Foran årets valg var situasjonen en annen. Da satte KrF og Venstre enda mer inn på at det burde bli en regjering med Høyre, KrF og Venstre. I så tilfelle måtte Erna Solberg sende Frp på dør, men det verken ville eller våget hun. Dermed satt KrF og Venstre igjen med skjegget i valgurna. KrF hadde lovet dyrt og hellig ikke å gå inn i regjering, og partiet vil holde ord. Venstre valgte på den annen side å gå fra et nesten like klart valgløfte og starter på nyåret regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp.

Venstre vil etter alle solemerker ende opp i Erna Solbergs regjering. Da får KrF en betydningsfull vippeposisjon i Stortinget. Vi har allerede sett flere eksempler på at KrF sammen med resten av opposisjonen har dannet flertall mot regjeringen. Erna Solberg er forberedt på at hun kommer til å lide flere slike nederlag.

På den annen side kan KrF takke høyere makter når Venstre snart binder opp regjeringen, for bare på den måten kan eksempelvis Lofoten, Vesterålen og Senja vernes mot oljevirksomhet. Her er det nå paradoksalt nok bare Venstre som i praksis kan gi gratis hjelp til et fristilt KrF.

Videre kan KrFs vippeposisjon bli plagsom for partiet, siden det jo går en grense for hva velgerne vil akseptere av stadige stikk mot regjeringen. Erna Solberg har tatt dette poenget ved å si følgende: «Det er ikke sikkert at KrF i løpet av det neste året mener det er lettere å ha en armlengdes avstand til regjeringen. Kanskje de synes dette er vanskeligere».

Erna Solberg

Erna Solberg håper tydeligvis at snøballen skal rulle slik at også KrF kommer over i hennes borgerlige fold. Alternativet er at Ap-leder Jonas Gahr Støre klarer å friste KrF. Men Venstres trolige inntreden i regjeringen Solberg vil uansett flytte balansepunktet i en regjering som ikke lenger blir blåblå. Nå er det plutselig Høyre som blir vippepunktet mellom Frp og sentrum. Da kan det bli lettere for Erna å balansere, også med KrF på vippen.

Artikkeltags