Erna presses fra alle hold

Statsminister Erna Solberg lever på KrFs nåde, for KrF vil verken gå inn i regjeringen eller inngå en ny samarbeidsavtale, skriver ANBs kommentator.

Statsminister Erna Solberg lever på KrFs nåde, for KrF vil verken gå inn i regjeringen eller inngå en ny samarbeidsavtale, skriver ANBs kommentator. Foto:

Opposisjonen på Stortinget setter inn presset mot regjeringen allerede fra første dag.

DEL

KOMMENTARTrontaledebatten ble startskuddet. Torsdag blir det enda mer alvor når forslaget til statsbudsjett legges fram.

I trontalen mandag varslet regjeringen tøffere økonomiske tider. «Et bærekraftig velferdssamfunn» var overskriften på budskapet fra statsminister Erna Solberg (H). Ap-leder Jonas Gahr Støre karakteriserte trontalen som «merkelig passiv». Opposisjonen etterlyser ny politikk, men her spriker budskapet.

Det interessante vil være i hvilken grad og i hvilke saker opposisjonen finner sammen og dermed påfører mindretallsregjeringen nederlag. Så langt har Venstre og KrF indirekte sørget for at Høyre/Frp-regjeringen kan fortsette inn i sin andre regjeringsperiode. Men Erna Solberg lever på KrFs nåde, for KrF vil verken gå inn i regjeringen eller inngå en ny samarbeidsavtale. Venstre ligger foreløpig på været. Partiet vil ventelig ta stilling til samarbeidsspørsmålet før jul.

Du kan også følge de daglige kommentarene på Twitter.

I den foregående stortingsperioden hadde Høyre/Frp-regjeringen støtte gjennom en samarbeidsavtale med KrF og Venstre. Da var det nok å ha ryggdekning fra bare ett av samarbeidspartiene. Etter høstens valg må regjeringen ha både KrF og Venstre med på laget.

I trontaledebatten tirsdag ble det lagt fram eller signalisert forslag som vil utfordre samholdet på borgerlig side. Ap foreslår å utvide fedrekvoten i foreldrepermisjonen fra 10 til 14 uker. Dette vil kunne få Venstres støtte. På den annen side håper Ap å få KrF med på å stramme inn i bruken av innleid arbeidskraft, og da vil det bli flertall for en slik endring i Stortinget. Flere slike forslag kommer sikkert på løpende bånd fra Ap.

Statsminister Erna Solberg må hente fram det beste av sin politiske kløkt for å manøvrere i et høyst urolig farvann.

Men også KrF vil presse på for ny politikk. Det skjer gjennom krav om et maksantall elever per lærer i grunnskolen. Dette er i første rekke myntet på forhandlingene om neste års statsbudsjett, men også her kan trontaledebatten brukes som arena for å teste ut Stortingets vilje til å gå i denne retningen. Senterpartiet vil forsøke seg på omkamp om kommunene og fylkene som er vedtatt sammenslått med tvang. Her er det KrF som kan bli satt under press.

Med dette som bakteppe må statsminister Erna Solberg hente fram det beste av sin politiske kløkt for å manøvrere i et høyst urolig farvann. I forrige periode kunne regjeringen «smøre» KrF og Venstre med hjertesaker ved å hente noen ekstra milliarder fra oljefondet. Denne tiden er forbi. Nå må det kuttes på andre budsjettposter. Sviktende oljeinntekter og eldrebølgen slår nemlig inn. Det går ikke lenger å si «ja takk, begge deler» i kjent Ole Brumm-stil.

Artikkeltags